Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

Arhitectura britanica, mereu in actualitate

Frumusetea este cel mai usor pusa in valoare prin detalii. La Cernica, pe malul lacului, o casa impresioneaza prin personalitatea puternica pe care o descoperi, indiferent de unghiul din care o privesti.

Familia care locuieste aici si-a dorit o resedinta inconjurata de o gradina eleganta in care, pe cat posibil, sa se desprinda de agitatia orasului, asa ca au cautat un loc linistit, in apropierea lacului, unde sa uite de traficul aglomerat, de zgomot si de poluare.

Prima impresie pe care am avut-o in calitate de simpli privitori a fost una de bun venit, cu atat mai mult cu cat in fata ochilor ni s-a ridicat o casa cum rar am avut ocazia sa vedem in Romania. In ciuda dimensiunilor generoase ale proiectului, totul este definit de simplitate. Arhitectul a acordat o grija deosebita detaliilor fatadei, trasate cu ajutorul ferestrelor ample, al pervazurilor si al teraselor. Imaginea de ansamblu a casei este definita cu ajutorul caramizii care „tapeteaza” o buna parte a peretilor exteriori. Rezultatul: desi are multe linii drepte, proiectul pare sa emane „caldura” prin toti porii.

Constructia are structura de rezistenta din cadre de beton armat, zidarie de caramida si acoperis cu sar- panta de lemn, arhitectura fiind inspirata de cea a caselor englezesti.

Camerele sunt mari si luminoase, amenajate in functie de preferintele membrilor familiei, iar fiecare dormitor are acces la cate o terasa acoperita si spatioasa.

Acestea au fost transformate de proprietari in veritabile oaze de liniste si verdeata. Aici sunt amplasate mai multe ghivece cu flori, dar si obiecte de mobilier cochete, realizate din lemn cu tapiterie de in, ce pastreaza stilul clasic in care sunt decorate interioarele.

Terasele au vedere spre gradina, iar accesul din camere se face prin intermediul unor usi glisante, realizate in cea mai mare parte din sticla.

Intr-o perioada in care arhitectura caselor din Romania se inspira tot mai mult din stilul altor tari, cel britanic este mai actual decat oricand, nu doar pe catwalk, ci si in amenajarile exterioare si interioare. Desi are vechime, este vesnic in trend, fiecare an insemnand pentru clasicul british o reinterpretare si o adaptare la cerintele vietii moderne.

Chiar daca vorbim de amenajari contemporane sau ce poarta parfumul secolului XVIII, stilul britanic este usor de recunoscut, avand trasaturi inconfundabile gratie elegantei absolute. In aceste conditii, una dintre trasaturile de baza este unitatea pe care o formeaza toate detaliile si liniile arhitecturale care se potrivesc si se completeaza perfect din orice unghi ai privi.

Stilul britanic este „cozy” si elegant. In acelasi timp, detaliile, realizate din materiale de cea mai buna calitate, sunt cele care completeaza decorul si dau prestanta si personalitate casei. O alta caracteristica este aceea ca iubeste naturaletea, iar aceasta il iubeste pe el, asa ca materialele precum lemnul sau caramida din argila arsa se potrivesc perfect. Privind de la distanta am putea fi tentati sa spunem ca stilul britanic, prin strictetea sa si prin liniile bine definite, pare a fi unul eminamente masculin, dar acest lucru este contrazis de afinitatea pe care o au pentru el oamenii cu personalitate romantica.

O casa construita in stil britanic nu poate fi pusa bine in valoare decat de o gradina realizata in aceeasi nota. Aceasta este mai verde decat oricare alta amenajare peisagistica. Daca vreti o astfel de gradina puteti introduce cu usurinta – pe langa florile ce dau frumusete oricarui spatiu verde – si plantele medicinale. Culoarea va veni de la trandafiri, nalbe, bujori, ciubotica-cucului sau wisteria. Gradina britanica presupune o intretinere zilnica, asa ca este obligatoriu sa angajati un gradinar cu experienta, daca aveti la dispozitie un teren cu suprafata mare cum este cel ce inconjoara casa de la Cernica.

In plus, nu uitati ca piatra naturala, caramida, lemnul sau fierul forjat sunt materialele folosite pentru crearea anumitor teme de decorare a gradinii britanice.

Posibilitatile sunt multiple, dar pentru a fi siguri ca nu veti gresi este important sa cereti sprijinul unui inginer peisagist care sa aiba grija sa armonizeze proiectul casei cu cel al gradinii. In cazul nostru, de intregul spatiu verde s-a ocupat arhitectul peisagist Dragos Isacescu.

Desi suprafata proprietatii este mare, peisagistul a avut grija sa valorifice fiecare centimetru, creand zone verzi acoperite cu gazon, palcuri de arbusti si rocarii, alei frumos pavate si zone de relaxare dotate cu mobilier de exterior confortabil si elegant, in perfecta armonie cu intreaga gradina.

Material realizat cu sprijinul arhitectilor peisagisti Virgil si Dragos Isacescu Telefon: 0722.232.234, 0722.61.04.32

E-mail: [email protected] 

Articole similare

Sisteme de incalzire cu infrarosu

Elena Virlan

Rolul culorilor in baie

RL online

Gateste usor, gateste cu spor

RL online

Lasă un comentariu