Image default
Legislatie Solutii Constructive

Apartamentele comuniste au pret de vanzare peste valoarea reala

Imaginea Bucurestiului este inca departe de cea a marilor metropole ale lumii, desi suprafata si numarul locuitorilor ii permit sa concureze cu nume precum Amsterdam, Bruxelles sau Munchen. In ciuda faptului ca s-au facut schimbari in ultimii 20 ani, desi exista initiative de infrumusetare a spatiilor publice sau a cladirilor istorice, culoarea predominanta in Bucuresti ramane gri, iar numarul proiectelor noi este insuficient pentru o capitala europeana.

Boom-ul imobiliar dinaintea crizei financiare nu e reusit sa acopere nici pe departe nevoia de locuinte resimtita la nivelul Capitalei, iar apartamentele vechi reprezinta nu mai putin de 90% din unitatile scoase la vanzare. Cu toate ca avantajele cladirilor noi sunt incontestabile fata de cladirile comuniste, pretul locuintelor vechi este egal sau, in multe cazuri, chiar mai mare decat cel al apartamentelor noi.

„Exista apartamente in piata, scoase la vanzare cu un pret nejustificat de mare. Uneori, proprietarul isi evalueaza locuinta fara a lua in seama pretul pietei sau activitatea imobiliara, astfel ca pretul initial de listare nu este intr-o marja realista. Cand unui cumparator ii place o proprietate, este important sa se consulte cu agentul care il reprezinta, iar acesta ar trebui sa ii ofere o analiza de piata”, declara pentru IMOPEDIA.ro Ileana Preda, presedinte APAIR.

Cartierul si suprafata locuibila, marile atuuri ale apartamentelor vechi

In Bucuresti, este posibil ceea ce in alte mari orase ale lumii este de neconceput: pretul unui apartament vechi de 30 ani, dintr-o cladire neizolata termic, cu instalatii electrice si tevi neschimbate, poate depasi pretul unui apartament dintr-o cladire nou-construita, cu lift modern si scara proaspat zugravita. Și cum o cladire din anii ‘80 nu poate fi calificata drept istorica, justificand astfel pretul ridicat, apare natural intrebarea „de ce?”, mai ales in contextul economic actual, cand numarul cumparatorilor este redus.

„Locuintele vechi din Capitala vor continua sa fie supraevaluate datorita lipsei de contraoferta, generata de doi factori majori: zona si suprafata locuibila”, a subliniat Andrew Prelea, presedintele Ozone Homes, in cadrul forumului Business Review.

Cele mai multe ansambluri rezidentiale ridicate in ultimii ani sunt amplasate la marginea orasului, in foste zone agricole. Primaria nu a tinut pasul cu dezvoltarile frenetice dintre 2004 si 2008, astfel ca cei mai multi proprietari din aceste zone sunt conditionati de automobile, deoarece cele mai apropiate statii ale mijloacelor de transport in comun sunt prea departe. Dezvoltatorii au reusit, in unele zone, sa colaboreze cu autoritatile pentru a prelungi traseul unor autobuze, insa acestea sunt insuficiente pentru a acoperi nevoia celor care locuiesc aici.

Citeste articolul integral pe www.imopedia.ro

Articole similare

Casele din lemn, cele mai rezistente la cutremure

Ana Mincu

Izolatia fonica

Dan Mazilu

Cele mai importante materiale de care ai nevoie cand iti izolezi casa cu vata minerala

comunicat de presa

Lasă un comentariu