Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

Apartament decorat dupa regulile Feng Shui

Asta nu doar pentru ca libertatea pe care o are este aproape deplina, ci si pentru ca un astfel de demers implica multa intuitie si fler…

Scopul amenajarii unei locuinte oferite spre inchiriere este sa placa unui numar cat mai mare de persoane. Acest lucru presupune nu doar cunostinte de design interior, ci si un spirit de observatie ascutit si, nu in ultimul rand, intuitie. Pentru Ramona Pintea, designerul care a decorat apartamentul din imagini, provocarea de a crea acel tip de camin universal a fost insotita de placerea de a nu resimti ca ideile ii sunt contrazise si respinse: „Desigur, cand aranjezi o locuinta ce urmeaza a fi inchiriata, nu e ca atunci cand iti decorezi propriul camin. Trebuie sa ii ai in vedere pe viitorii locatari, insa e mai avantajos sa lucrezi pe piata de inchirieri decat direct cu clientii, cand esti nevoit sa te lupti cu prejudecatile lor”.

Apartamentul pe care il prezentam in aceste pagini este situat intr-un complex rezidential nou din capitala, are trei camere si o suprafata de 150 de metri patrati. Deoarece imobilul era finisat, Ramona a reusit sa il decoreze in mai putin de patru saptamani, cu toate ca in paralel mai avea in desfasurare si alte proiecte: „De exemplu, comandarea mobilierului si cumpararea accesoriilor vin de la sine. Esential este sa imi fac o idee in legatura cu cei care vor locui acolo, sa aflu ce varsta au, ce preocupari, cum isi petrec timpul, daca organizeaza petreceri, in ce masura au nevoie de o zona de cafea sau de entertainment, daca au multi prieteni”.

Din punct de vedere cromatic, decorul a fost creat dupa regulile Feng Shui. Daca in living si bucatarie sunt prezente culori puternice si vibrante, in dormitorul matrimonial regasim nuante pale de galben, verde si maro, pentru ca atmosfera sa fie reconfortanta.

Conform principiilor Feng Shui, in zona de zi sunt binevenite culorile tari, dar folosite moderat. Desi rosul reprezinta culoarea de baza, totusi el nu a fost utilizat abuziv, deoarece efectul ar fi fost exact invers celui scontat.

Pentru designer, cea mai dificila etapa a fost alegerea cromaticii, deoarece aceasta trebuia sa le ofere viitorilor locatari posibilitatea de a-si personaliza caminul: „Am incercat sa aleg elementele de baza in culori neutre, astfel incat sa permita adaugarea accesoriilor intr-o gama de culori mai larga”, mi-a explicat Ramona.

Unul dintre „secretele” unei amenajari reusite este gasirea unui punct de plecare sau, altfel spus, al unui centru de atractie al locuintei. Odata gasit, acesta va da tonul amenajarii si va furniza inspiratia pentru alegerea celorlalte elemente. In acest caz, s-a pornit de la culoarea rosie, care a contribuit la conturarea unui interior modern, ideal pentru persoane tinerele, cu o viata dinamica.

Mobilierul a fost realizat la comanda de firma Mobteco, dupa schitele Ramonei, cu exceptia celui din bucatarie, care face parte din package. In ceea ce priveste accesoriile textile (perdele, draperii), acestea au fost cusute in atelierul organizatiei Second Chance Romania. Toate elementele au fost imbinate in asa fel incat sa se obtina un decor modern unitar, primitor si echilibrat.

Sfatul designerului

Feng Shui ne invata ca predominanta energiei yang este foarte benefica in spatii precum livingul, bucataria sau biroul, iar cea a energiei yin, in dormitoare. Energia Yang reprezinta ziua si caldura, fiind rapida, dinamica si energizanta. In schimb, energia yin sugereaza noaptea si racoarea si, ca atare, este lenta, pasiva, odihnitoare, feminina. Putem invita aceste energii in caminele noastre prin cromatica. Culorile puternice, gen rosu si portocaliu, poarta o energie yang, pe cand pastelurile si culorile calde ale pamantului aduc energia yin. Cel mai important este insa sa le mentinem intr-un echilibru, iar energia predominanta sa nu fie mai mult de 60-70%.

Material realizat cu sprijinul designerului Ramona Pintea, tel.: 0728-968.172, www.rivainteriordesign.ro

Articole similare

Aparatul de gatit la aburi VitaCuisine

RL online

Locuinta minimalista in tonuri albe

Mariela Vanu

Povestea unei case din nordul Bucurestiului

Luana Ibacka

Lasă un comentariu