Image default
Amenajare gradina Amenajari Exterioare

Amenajarea unei gradini in forma de U

Gradina amenajata in stil modern a fost structurata in trei zone distincte, astfel:

1. Zona din fata, fiind vizibila de la strada, devine gradina de prezentare. Are aspect aerisit, iar jocul de texturi de gazon si pietris, imbinate cu lemnul aleii de acces ce serpuieste inspre locuinta, ofera locului o nota moderna. Cele trei benzi de pietris impreuna cu cele trei exemplare de chamaecyparis dau ritm amenajarii.

Terasa din fata casei este acoperita cu tec – acelasi lemn de esenta tare ca si aleea pietonala –, aici fiind incastrate doua jardiniere.

Pentru a masca apasarea greoaie a zidurilor laterale ale gradinii, le-am imbracat in sipci de lemn dispuse pe orizontala ce ofera spatiului un aer mai putin rigid si mai apropiat, accentuand totodata si lungimea terenului.

2. Zona laterala a terenului are dubla functionalitate. Reprezinta spatiul de legatura intre gradina din fata casei si cea din spate, dar si cu parcarea, latimea de 3.5 m permitand acest lucru. Parcarea acoperita este situata la intrare pe proprietate, in continuarea ei desfasurandu-se un spatiu pavat cu dale inierbate din beton, ce are posibilitate de a functiona ca parcare provizorie pentru o a doua masina.

La finalul acestui spatiu longitudinal privirea intalneste capatul de perspectiva: un perete vertical placat cu dale de beton amprentat, de culoare portocalie, imbracat intr-o pelicula de apa. Apa ce cade cu susur peste dalele jucate se aduna in bazinul aflat la baza, fiind apoi recirculata. De la intrarea pe culoar descoperi ca acest tablou modern este inramat de umbrarul din lemn.

3. Zona din spate a casei devine zona de lounge si este locul de petrecere a timpului liber.

Contine o terasa inaltata si un deck de lemn la baza ei. Pe terasa se afla gratarul, iar langa acesta a fost organizata zona de dinning. Zona de lounge este compusa dintr-o canapea generoasa, in forma de “U”, in spatele careia se desfasoara o jardiniera in care creste vita-de-vie japoneza ce imbraca peretii gradinii. Aceasta zona este protejata impotriva intemperiilor de o structura transparenta din lemn si plexiglas. Pentru crearea unei compozitii unitare am optat ca zidul masiv din spatele aliniamentului de taxus baccata sa primeasca finisaj de piatra naturala, identica cu cea a casei.

Un element important in procesul de amenajare a unei gradini este realizarea unui studiu de insorire. Pentru acest caz, avand in vedere orientarea lotului, pozitia casei, inaltimea acesteia si a zidurilor de imprejmuire, concluzia studiului a fost necesitatea folosirii unor specii de plante rezistente la umbra si semiumbra.

Pentru terasa din spatele casei au fost alese specii care sa reziste bine conditiilor de umbra, precum: tisa (taxus baccata), vita japoneza (parthenocissus tricuspidata), ferigi (polypodium sp., asplenium sp.), bujor de munte (rhododendron sp.) si clopotei (campanula sp.).

In spatiul verde din fata casei au fost propuse cateva din plantele de pe terasa din spate (cele cu flori), dar si specii care prefera semiumbra: voiniceriu (euonymus japonica), yuca (yucca filamentosa) si chiparosi (chamaecyparis lawsoniana).

Ing. peisagist Alexandru Pripis si Ing. peisagist Oana Dobre 
www.gedeus.ro          

Articole similare

Gradinaritul si canicula

Ion Diamandi

Și holurile mici pot fi decorate cu farmec

casamea.ro

Cabine de dus cu usi pliante? De ce nu?

comunicat de presa

Lasă un comentariu