Image default
Amenajare gradina Amenajari Exterioare

Amenajarea unei gradini de 1200 mp

Fiind totusi un spatiu amplu, s-a incercat pastrarea unui echilibru intre cerintele proprietarului si evitarea monotoniei, apeland la contraste, accente si textura.

Pe toata lungimea gardului s-au propus specii de tuia si juniperus columnare, in alternanta cu exemplare globuloase si de statura mica buxus sempervirens. Aceasta alternanta ritmica a speciilor creeaza unitate si echilibru la nivel vizual, fiind preponderent dominanta.

Pe langa gardul din metal au fost plantate exemplare de betula pendula, foarte decorative datorita scoartei lor albe si coroanei este relativ restranse. Acestea nu obtureaza vederea catre strada, dar nici nu lasa perspectiva total deschisa.

O problema des intalnita in randul gradinilor care au zid de beton relativ inalt este umbra permanenta asupra gazonului, aceasta cauzand deterioararea ierbii, in timp. Pentru rezolvarea acestei probleme s-a apelat la o banda de pietris de granulatie medie, care constituie un pat de drenaj foarte bun pentru speciile plantate pe aceasta suprafata. In anumite zone s-a dorit mascarea gardului cu ajutorul tufelor de bambus compacte, care ajung pana la inaltimea acestuia si care noaptea sunt iluminate. Un aspect foarte important este textura frunzisului, care capata o valoare estetica mai mare si mai deosebita noaptea.

O cerinta expresa a proprietarului a fost plantarea brazilor. Au fost alesi brazi abies alba, amplasati catre colturile gradinii, constituind accente prin talia mare si impunatoare la care vor ajunge la maturitate.

Explicatii plan:

Aliniament intercalat tuia columna si juniperus columnaris buxus sempervirens
Exemplar de accent cromatic acer palmatum rubra
Contur textura piatra naturala, efect decorativ
Suprafata ampla gazon
Accente verticale si de transparenta betula pendula
Ritmicitate bucus sempervirens
Grupuri de bambus pentru mascarea gardului de beton, puse in valoare prin iluminat nocturn
Pinus mugo
Abies alba
Accesul principal auto si pietonal
Accent cromatic rhus typhina
Accent vertical dominant abies alba

Inginer peisagist Carmen Bejan; Tel.: 0743.300.365

Revista Planul Casei Mele iti propune si proiecte pentru gradini. Cumpara noul numar al revistei, disponibil si la chioscurile de presa.

Articole similare

Baie personalizata pentru un adolescent

Elena Virlan

Plante care purifica aerul

RL online

Trandafirii – ingrijire si inmultire

RL online

Lasă un comentariu