Image default
Practic

Amenajarea unei garsoniere

Gestionarea riguroasa a spatiului se impune mai mult decat in oricare alt tip de locuinta. Cum in asemenea situatii suplimentarea spatiului este rareori posibila, singurele instrumente care stau la indemana proprietarilor sunt cele care tin de amenajarea interioara.

Corpurile de mobilier alese vor trebui sa se armonizeze perfect cu geometria spatiului pentru ca fiecare centimetru patrat sa poata fi exploatat.

Toate aceste lucruri sunt valabile atunci cand se decide pastrarea structurii initiale a garsonierei. De cele mai multe ori se apeleaza la aceasta solutie pentru ca structura de rezistenta a imobilului nu permite modificari majore de ordin structural. Atunci cand astfel de modificari sunt posibile, gama de solutii se diversifica si ea. Se poate recurge deja la clasica integrare a balconului in aria utila a garsonierei sau la deschiderea bucatariei sau/si a vestibulului spre camera. O alta solutie pe care am intalnit-o este transformarea garsonierei in apartament cu doua camere. Chiar daca pare una mai mult decat indrazneata, aceasta solutie, realizata inteligent, poate creste semnificativ gradul de confort al spatiului respectiv.

Garsoniera pe care vom exemplifica in continuare una din solutiile amintite mai sus nu a beneficiat de suprafata prea generoasa. Ea avea initial o suprafata utila de 27,78 mp, la care se adaugau cei 2,57 mp ai loggiei. Aria utila era distribuita in patru incaperi: vestibul, baie, bucatarie si camera. Suprafetele primelor trei au fost reduse la limita pentru ca livingul sa beneficieze de un spatiu cat mai mare. Este evident ca solutia a generat o functionalitate deficitara pentru primele trei incaperi, in schimb, camera a avut de castigat in planul confortabilitatii. Ei i-au fost alocati 18,5 mp, o suprafata suficienta pentru a gazdui toate functiunile care se impun intr-o locuinta.

Mai mult decat atat, principala lucrare de ordin structural care a fost efectuata a constat in integrarea loggiei in aria utila a garsonierei. Acest lucru a condus la sporirea suprafetei camerei pana la 21 mp. Pentru ca aceasta modificare sa nu creeze probleme in sfera confortului termic, toate zona fostei loggii a trecut printr-un minutios proces de izolare. Zona deschisa a acesteia a fost vitrata prin montarea de ferestre termoizolante cu tamplarie din PVC (foto 1). Parapetul loggiei a fost placat cu polistiren extrudat cu grosimea de 5 cm. Peste acesta a fost aplicata plasa de armare din fibra de sticla, iar pentru finisaj a fost folosita tencuiala decorativa. Locul de montaj al caloriferului a fost mutat din interiorul camerei pe acest perete (foto 2).

Peretele stang al loggiei, cel care o separa de loggia apartamentului vecin, a beneficiat de un sistem de izolatie tristratificat. Mai intai a fost lipit un strat de polistiren extrudat de 5 cm grosime. Peste acesta a fost aplicat un strat de vata minerala de sticla cu folie de aluminiu cu grosimea tot de 5 cm. Ultimul strat aplicat a fost din gips-carton verde, rezistent la umezeala, care a fost montat pe o structura metalica (foto 3).

Tavanul a fost placat cu acelasi tip de polistiren. La imbinarile dintre placi au fost montate cleme de sustinere. In stratul de glet a fost integrata si plasa din fibra de sticla pentru armare (foto 4). In fine, pardoseala a cunoscut si ea un proces similar de izolatie. Mai intai a fost montat un strat din placi de polistiren extrudat cu grosimea de 5 cm. Peste acestea a fost turnata sapa din ciment si nisip avand o grosime de 3 cm. Dupa intarirea acesteia a fost aplicat stratul de finisaj din gresie (foto 5).

Peretii au fost decopertati pana la stratul de baza, dupa care au fost refinisati (foto 6). Pe peretele comun cu bucataria a fost aplicat tapet cu motive florale din aceeasi gama cromatica din care a fost aleasa si vopseaua pentru zugraveli (foto 7).

Pe unul din peretii longitudinali, la intalnirea cu plafonul, a fost construita o scafa din gips-carton si profile metalice. In aceasta au fost montate tuburi fluorescente care asigura iluminatul artificial al incaperii (foto 8).

Usa dintre camera si vestibul a fost eliminata pentru a spori gradul de functionalitate in zona de acces in garsoniera (foto 9).

Parchetul din lemn a fost pastrat. El a fost slefuit, grunduit, iar, in final, lacuit (foto 10).

Articole similare

Dormitorul eco

Elena Turcu

Bucatarie in stil rustic

Ana-Maria Oancea

Cum sa mentii ordinea in birou?

Elena Turcu

Lasă un comentariu