Image default
LifeStyle

Ambalarea si depozitarea vinului

Recipientul in care vietuieste vinul si modul in care acest recipient este depozitat este de mare importanta!

In perioada de inceput a vietii sale, dar destul de des si dupa, vinul este tinut in butoaie. Acestea trebuie sa fie facute din lemn de buna calitate si, lucru esential, sa nu lase aerul sa patrunda in interior (sa fie bine cepuite).

Odata ce butoiului i s-a dat cep, raman doua variante: fie vinul se bea rapid (lucru mai greu de realizat, daca butoiul are 100 l), fie se muta vinul in sticle.

Cum trebuie sa fie sticlele? Recomandabil este sa folositi sticle din materiale inchise, care rezista mai bine la ultraviolete. Daca buzunarul v-o permite, puteti cumpara chiar sticle speciale pentru pastrarea vinurilor. Acestea sunt facute din materiale care blocheaza mare parte din ultraviolete.

Atentie, puteti pastra vinul si in peturi, insa numai temporar, pentru durate scurte de timp. In niciun caz, nu este permisa folosirea peturilor mai mult de cateva saptamani!

Cum se aseaza sticlele? Obligatoriu, in pozitie orizontala, una langa cealalta. Dopul trebuie sa fie scufundat in vin, altfel pluta se comprima, lasa aerul sa patrunda si compromite vinul. Bine ar fi ca sticlele sa aiba forma alungita, pentru a sta  orizontale sau chiar putin inclinate in fata pe rafturi.

Piramida vinului. Daca va hotarati sa puneti mai multe randuri de sticle pe rafturi, unul peste celalalt, este bine ca ordinea sa fie urmatoarea: cel mai jos se pun vinurile spumante, care au nevoie de cea mai joasa temperaturp, apoi vinurile albe si sus vinurile rosii, care suporta mai usor temperaturile ceva mai crescute (este stiut ca, in orice spatiu, aerul rece este mai jos, iar cel cald urca spre tavan)

Nu uitati de agenda colectionarului! Chiar daca nu sunteti un colectionar de vinuri scumpe sau rare, este bine sa aveti o agenda in care sa notati date importante despre vin, daca aceste lucruri nu sunt inscriptionate pe sticla. De pilda, treceti acolo cand si de unde ati cumparat vinul, daca a fost un an bun sau rau etc.

Articole similare

Top 10 cele mai scumpe restaurante din lume

Catalina Coca

Panasonic prezinta “tehnologia revolutionara” la IFA 2009

comunicat de presa

VIDEO. Cel de-al treilea castigator al concursului Casa Mea si Famous Roses

casamea.ro

Lasă un comentariu