Image default
Legislatie Solutii Constructive

Ai nevoie de autorizatie de construire pentru un foisor?

Pentru cei care locuiesc la curte, a petrece timp in gradina in zilele insorite de vara este una dintre activitatile favorite de relaxare, mai ales daca reusesc sa-si construiasca si un foisor care sa le aduca mult dorita umbra. La nivel constructiv, foisoarele sau pergolele pot fi mai simple sau mai complexe, de la cateva cadre de lemn, la ansambluri care necesita fundatie. Cu toate acestea, exista o intrebare care rareori isi primeste raspunsul: este nevoie de autorizatie de construire pentru un foisor sau orice alta anexa similara, cum ar fi o pergola pentru protejarea unei masini?

Autorizatia de construire – obligatorie pentru un foisor sau un garaj acoperit

Circula cateva zvonuri care au devenit, totusi, destul de impamantenite printre proprietarii de case si curte, si anume ca o anexa care nu are fundatie nu are nevoie de autorizatie de construire, deoarece nu are toate elementele unei cladiri. Lipsa unei fundatii din beton le aduce titulatura de constructie provizorie – categorie care nu are nevoie de autorizatie.

Ei bine, conform legislatiei in vigoare, toate aceste zvonuri sunt doar niste legende. Conform legii 50/1991 actualizata, „constructiile provizorii se autorizeaza in aceleasi conditii in care se autorizeaza constructiile definitive”. De asemenea, exista un capitol in legislatie care descrie fiecare tip de activitate constructiva pentru care exista dreptul de a se executa fara autorizatie de construire.

Art. 11 din legea 50/1991 precizeaza ca se pot executa fara autorizatie de construire doar urmatoarele categorii de lucrari:

  • reparatii interioare (inclusiv la instalatii) sau inlocuiri de tamplarii, insa numai daca nu se modifica forma sau dimensiunea golurilor, evident, in cazul in care cladirea nu este monument istoric;
  • reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;
  • zugraveli si vopsitorii interioare si exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;
  • finisaje interioare si exterioare, trotuare, ziduri de sprijin sau scari de acces, dar numai fara modificarea calitatii si formei arhitecturale;
  • foraje si alte investigatii putin invazive.

De ce e nevoie de autorizatie?

Multi dintre voi se vor supara si se vor intreba de ce e nevoie de realizarea documentatiei pentru aceste constructii provizorii. E bine, acest lucru se intampla din mai multe motive, unul fiind acela ca parcela pe care o detii nu este construibila in totalitate, fie constructiile si provizorii. De exemplu, legea iti impune respectarea unei distante minime fata de limita de proprietate din doua motive: unul pentru a se pastra intimitatea intre vecini, altul pentru a pastra o zona libera pentru accesul masinilor de interventie in caz de incidente. Un alt motiv este acela de evitare a accidentelor datorate unor constructii impovizate si precare.

Sursa foto: www.renovat.ro

Sursa foto: www.1.bp.blogspot.com

 Sursa foto: www.lemndesign.ro

 Sursa foto: www.casute-foisoare-lemn.ro

 

Articole similare

Alege un interior cu personalitate in locul trendului

Amalia Predescu

Sfaturi despre cum sa-ti realizezi o mansarda

RL online

Cum alegem invelitoarea pentru acoperis?

Anca Ghiorghiu

Lasă un comentariu