Image default
Legislatie Solutii Constructive

Afla ce documente poti cere de la dezvoltatorul imobiliar

Daca nu esti in situatia de a-ti construi o casa in regie proprie si nici nu optezi pentru achizitionarea unui apartament mai vechi, e bine sa stii ca ai dreptul sa soliciti dezvoltatorului imobiliar de la care cumperi o serie de acte. Iata care sunt acestea si de ce e bine sa le soliciti.

Cel mai probabil, dezvoltatorul nu va avea initiativa proprie de a-ti arata toate documentele locuintei pe care o vei achizitiona. Insa tu, la cerere, poti sa ai acces la o majoritatea documentelor care privesc constructia.

Cadastrul

Prin intermediul documentatiei de cadastru se realizeaza identificarea, descrierea (inclusiv prin masuratori) si inregistrarea imobilielor.

Garantia imobilului

In anumite conditii, dezvoltatorul imobiliar si constructorul sunt obligati sa asigure reparatii si interventii pe cheltuiala lor, fara ca proprietarii sa aiba cheltuieli suplimentare. Avand acces la garantia imobilului, cumparatorul poate sa verifice care sunt conditiile in care se fac aceste reparatii.

Informatiile care trebuie urmarite sunt: perioada de valabilitate a garantiei, tipurile de lucrari acoperite, modul in care se realizeaza aceste interventii, cine de realizeaza (dezvoltatorul sau constructorul) si, nu in ultimul rand, obligatiile proprietarului care solicita interventiile acoperite de garantie.

Avizele cerute prin certificatul de urbanism

Certificatul de urbanism emis de primarie contine si o serie de avize pe care dezvoltatorul este obligat sa le obtina, de exemplu: avizul de mediu, salubritate, utilitati, circulatie si chiar PUD (plan urbanistic de detaliu) sau PUZ (plan urbanistic zonal). Toate avizele necesare sunt specificate in certificatul de urbanism, iar dezvoltatorul este obligat sa le obtina.

Autorizatia de construire

Trebuie sa stii ca lucrarile la un imobil nu se pot demara fara sa se fi obtinut, mai intai, autorizatia de construire. Bineinteles, ai dreptul sa soliciti si sa primesti acest document, impreuna cu documentatia care a facut parte din dosarul pentru obtinerea autorizatiei, dintre care mentionam: avizele descrise anterior, proiectele pe toate specialitatile (arhitectura, structura, instalatii).

Tine minte: toate piesele scrise si desenate care fac parte din proiectele de specialitate trebuie sa fie vizate spre neschimbare. Vei putea urmari acest lucru cautand stampila specifica. Acest aspect este important deoarece autorizatia de construire da dreptul de a se construi doar ce se afla pe planuri.

Receptia finala

Un alt element important este receptia finala a constructiei, care trebuie sa contina semnaturile reprezentantilor proiectantilor si institutiilor statului, precum si constatarea faptului ca imobilul coincide cu planurile vizate spre neschimbare.

Cartea imobilului

Daca ai preluat imobilul dupa efectuarea receptiei, ai dreptul sa consulti cartea tehnica. Pe langa documentatia vizata spre neschimbare si celelalte acte, avize si autorizatii, in cartea imobilului vei gasi si dispozitiile de santier care au adus modificari planurilor initiale.

Istoricul terenului

Nu lasa documentele care descriu istoricul terenului la urma! Pentru a evita neplaceri ulterioare, este bine sa te asiguri cine este proprietarul de drept al terenului.

Sursa: www.dailybusiness.ro

Sursa foto: www.pinterest.com

Articole similare

Proiect de vanzare: Exclusiv 250

RL online

Pentru un gard trebuie autorizatie de construire?

casamea.ro

ThermoPro Plus, noua gama de usi de intrare cu protectie de la Hörmann

RL online

Lasă un comentariu