Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Acoperis plat sau inclinat?

Daca in situatia blocurilor, solutia cea mai obisnuita este cea a acoperisului plat, cu terase hidroizolate, in cazul caselor, acoperisul inclinat este mai sigur la ploi.

Forma acoperisului casei este rezultatul diverselor traditii constructive locale si regionale, iar inclinatia acestuia determina materialul care va fi folosit la acoperire.

Din punct de vedere arhitectural, acoperisul inclinat se potriveste cu o diversitate de stiluri, de la cel clasic sau rustic la cel modern, in care deseori se intalnesc acoperisuri foarte dinamice cu inclinatii extrem de spectaculoase. Poate prezenta diferite forme, inclusiv cea de turn, poate acoperi eficient si terasele sau gardurile si permite deschideri vitrate deosebit de interesante: ferestre de mansarda, lucarne (in foto: lucarne lenticulare tip „ochii Sibiului”). Acest acoperis, care se acopera cu materiale in format mic si cu solzi, este extrem de familiar in zonele de munte, unde precipitatiile sunt mai abundente, asigurand o scurgere naturala si rapida a acestora. In cazul acoperisurilor cu inclinatie mai mare, drenajul se face prin evacuarea peste materialele elementare de acoperire, nefiind necesara etansarea intre ele. Acoperisul inclinat se construieste in general ca unul cu capriori, o metoda de acoperire des folosita fiind cea cu tigle ceramice, acestea asigurand acoperisului un design special, precum si o durata de viata foarte mare (patru generatii).

Acoperisul plat este reprezentativ zonelor mediteraneene, precum si la unele case moderne (cubiste, de exemplu), fiind folosit in special la casele de la oras, edificate pe terenuri inguste si mici, care nu permit extinderile de spatiu datorate acoperisului inclinat. Acoperisul plat se acopera cu materiale omogene imbinate, este executat hidrofug, iar datorita formei, suprafata de acoperit este mai mica.

Acoperisul inclinat: un tampon termic

Se stie ca un procent foarte mare al pierderilor de caldura se produce prin acoperis. De aceea, izolarea acestuia este deosebit de importanta. Avantajul deosebit al acoperisurilor inclinate este ca asigura in mod natural un tampon termic, in timp ce pentru acoperisurile cu inclinatia sub 25 de grade izolatia este necesara.

Un avantaj important al acoperisurilor inclinate consta in valorificarea superioara a spatiului de dedesubt, mansardele sau podurile constituind premisa celor mai indragite amenajari ale casei.

In plus, Tondach ofera prin tiglele ceramice de marime mare XXL – Tango Plus, Rumba, Twist si Bolero – solutii extrem de economice de acoperire pentru inclinatii ale acoperisului de minim 15 grade (incepand de la 8,8 piese pe mp).

Articole similare

Dormitor de mansarda: intimitate si confort

VELUX

La ce ne este folositor certificatul energetic si auditul energetic al unui imobil

comunicat de presa

Descopera uimitoarele elemente de tamplarie PVC pentru spatiile comerciale amenajate in STIL MODERN

comunicat de presa

Lasă un comentariu