Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

Accente moderne si etnice intr-un interior clasic

Fiecare decor „respira” ceva din personalitatea celui care il locuieste si vorbeste despre stilul sau de viata. Beneficiarul acestui apartament este un bucurestean indragostit de arta si iubitor de antichitati, care a urmarit sa traiasca intr-un camin amenajat cu mult bun gust.

Apartamentul face parte dintr-o vila veche, construita la inceputul secolului trecut. Etapa de amenajare a interiorului a fost precedata de cea de consolidare a imobilului, actiune inevitabila avand in vedere vechimea constructiei. Finisajele interioare au fost reconditionate sau inlocuite, astfel incat sa asigure o buna functionalitate, dar sa corespunda totodata si conceptului de amenajare. In acest demers, proprietarul a avut sprijinul unei bune prietene, si anume pe cel al arhitectei Alina Vilcu de la PianoTerra, cu care a colaborat pana la finalizarea proiectului. „In etapa de amenajare am incercat sa pastram cat mai mult din stilul arhitectural si atmosfera spatiilor initiale. Astfel, scara care face legatura cu etajul a fost integral reconditionata si integrata in ambient, capatand si un rol de reprezentare, nu doar de trecere”, ne-a povestit Alina. Proprietarul n-a vrut sa faca rabat la calitate, astfel ca atat finisajele, cat si piesele de mobilier sunt de cea mai buna calitate.

Zona de zi este de tip open-space, iar bucataria continua cromatica si linia de amenajare a livingului. Delimitarea discreta a celor doua functiuni este realizata prin intermediul mesei de bar, dotata cu spatii de depozitare.

Cunoscandu-l de ani buni si legand-o de el o veche prietenie, Alina a inteles dorintele clientului si a intuit foarte bine care ii sunt asteptarile. Ba mai mult, o parte dintre elementele de decor, cum sunt accesoriile si obiectele decorative, le-a ales impreuna cu el. Trebuie precizat ca proprietarul este un mare iubitor de arta si antichitati, pasiune care s-a vrut evidentiata in amenajare.

In ceea ce priveste stilul de ambientare, arhitecta a evitat sa mearga pe linia unuia singur: „Pentru a nu aluneca in cliseul atat de des intalnit al unui spatiu exclusiv clasic, am folosit si accente moderne sau etnice. Acestea se regasesc la covoare, masuta de cafea sau la corpurile de iluminat”, a povestit Alina. „Fiind un apartament locuit de un burlac, am conturat un decor predominant masculin, pe care l-am sustinut stilistic prin culori reci si accente de negru, dar si prin forme, cum sunt liniile geometrice, prezente, de pilda, la masuta de cafea si covorul din living”, a continuat arhitecta. Atentia acordata detaliilor se reflecta in amenajare prin corespondentele cromatice si unitatea stilistica a spatiilor.

De exemplu, pentru living si bucatarie a fost ales acelasi tip de parchet, care „leaga” cele doua functiuni. Apoi, nuanta de verde pal a mobilierului din bucatarie se regaseste discret la elementele decorative din zona de tv. Suprafata de deasupra blatului de lucru a fost acoperita cu sticla colorata, o alternativa eleganta la mult utilizatele placi ceramice. Dormitorul nu face exceptie de la regula generala de amenajare. Pentru pardoseala s-a folosit parchet de foarte buna calitate (acelasi ca in restul locuintei). Acesta a fost acoperit cu un covor intr-o nuanta apropiata de cea a tapiteriei patului, reprezentand elementul central al incaperii. Si aici, arhitecta a abordat culori masculine (in cazul accesoriilor pentru ferestre) si nuante discrete sau pasteluri (pentru peretele din spatele patului), care contrasteaza cu asternuturile albe. Incaperea dobandeste un aspect aerisit gratie dressingului alb, incorporat in perete.

Un colt sic poate fi obtinut cu elemente foarte putine. De exemplu, o oglinda asezata direct pe pardoseala si un taburet pot constitui un punct de atractie interesant.

Procesul de amenajare s-a desfasurat pe parcursul a cateva luni si a reprezentat un demers interesant, provocator, atat pentru beneficiar, cat si pentru arhitecta. Partea cu adevarat anevoioasa a fost cea de consolidare a exteriorului si de reconditionare a elementelor vechi.

Dotarea locuintei cu mobilier si accesorii s-a facut in felul urmator: usile si mobilierul au fost executate pe comanda (pentru a se integra mai bine in decor si in spatiul disponibil – in cazul mobilierului), iar accesoriile si obiectele decorative au fost achizitionate din diverse magazine de profil din Capitala si din afara. Decorul fiecarei incaperi poarta amprenta proprietarului, insa rezultatul final nu ar fi fost acelasi fara suportul specializat oferit de arhitecta.

Baia continua linia generala de amenajare a interiorului atat prin stil, cat si prin culorile utilizate.

[email protected]

www.pianoterra.ro

Articole similare

Casa diplomatica a Braziliei la Bucuresti

RL online

O căsuţă fermecătoare cu vedere la mare

Elena Virlan

Casa din Mogosoaia

Luana Ibacka

Lasă un comentariu