Image default
Case de vacanta

Acasa la Ilie Dumitrescu

Pentru a imbina dungi verticale cu tablouri de inspiratie post-impresionista, mobila stil, piese de colectie si canapele albe, din piele, iti trebuie oarece curaj, siguranta in alegeri si un ochi format. Asta inseamna deja sa imbini doua sau mai multe stiluri clare si distincte. In acest caz, un stil british pur (dungi verticale, fotolii impozante din piele, un semineu elegant, cu polita), unul mediteranean (culori deschise, pereti vitrati) si unul art deco. Rezultatul: o amenajare armonioasa si unitara, comoda si imbietoare.

In picioarele goale

Poti simti o casa de cum te descalti. Cu varful degetelor, apoi cu toata talpa. Senzatia placuta, moale, pufoasa, data de mocheta groasa, m-a insotit pe parcursul intregii vizite. „Imi place sa merg in picioarele goale prin casa”, mi-a spus Ilie Dumitrescu. Si mie la fel. De la picioare, privirea mi se opreste la ferestrele mari, generoase, si la usa glisanta, care da inspre curtea interioara. Lumina care inunda casa si nuantele deschise la culoare dau casei un „aer mediteranean”. Desi, la prima vedere, am crezut ca sunt acoperiti cu tapet, anumiti pereti sunt zugraviti in dungi verticale, in doua culori, cu finisaj de tip stucco veneziano. Aceasta zugraveala pretentioasa este opera unui maestru renumit in domeniu: Puiu Rendler. Ca orice interior in stil british care se respecta, si acesta are semineul la loc de cinste. Iar deasupra semineului pot fi admirate obiecte de decor, un minunat tablou inspirat tematic si coloristic din lucrarile lui Gauguin si portretele celor doi copii ai proprietarului, Maira si Toto. 

Simtul proportiilor

In afara de imbinarea inspirata a culorilor, liniilor verticale, tablourilor si obiectelor de decor, casa impresioneaza si prin proportiile potrivite. Alegerile lui Ilie Dumitrescu mi se par cele corecte. Livingul spatios e mobilat cu piese de mobilier mari, impozante. Marimea fotoliilor ori a scaunelor cu spatar supradimensionat nu deranjeaza, ba dimpotriva. In schimb, camerele mai mici ar fi sufocate de un astfel de mobilier. Iar gazda noastra a luat in considerare acest risc. Ca atare, intr-un spatiu mai mic de la parter, mobila are cu totul alte dimensiuni: e mai fragila, mai subtire, mai mica. Exact ceea ce trebuia pentru o astfel de incapere. In cateva cuvinte, o casa armonioasa, potrivita vietii si experientelor lui Ilie Dumitrescu si, nu in ultimul rand, un exemplu de bun-gust.

Cateva explicatii

Prin usa deschisa (de la parter) avem acces vizual in urmatoarea incapere (ceea ce se intampla de fapt in orice casa). Daca vrem ca fiecare camera sa aiba personalitatea ei, atunci este necesar sa schimbam de la incapere la incapere stilul in care sunt decorati peretii. In acest caz, folosirea acelorasi dungi verticale, dar in tonuri mai inchise, sporeste efectul de „adancime”, dar pastreaza stilul unitar.

Candelabrul impozant se afla in zona de intrare. Este un detaliu de efect, se vede bine din aproape toate zonele de la parter si isi indeplineste perfect functia decorativa.

In dormitor se continua tema liniilor verticale. Draperiile opace, care cad „greu”, indeplinesc cu brio doua roluri: unul decorativ si altul de control al luminii naturale. Patul – o alta piesa de rezistenta semnata Cavalli – este adus din Italia.

Un tablou ultramodern aduce culori noi intr-un ansamblu „putin colorat” si sta bine langa decoratiile clasice si ceasul vechi. E o lucrare de valoare, semnata Vasile Muresan Murivale, un pictor apreciat atat la noi, cat si in strainatate. Per total, un exemplu bun despre cum poti impleti mai multe stiluri diferite intr-o singura zona.

Am putut opta pentru mocheta – ne explica Ilie Dumitrescu – care acopera toata pardoseala de la parter, pentru ca aici locuiesc singur. Intr-o casa in care copiii alearga in sus si in jos pe scari, inauntru si afara, intr-o casa in care eventual mai exista si un catel, n-ar fi posibil.”

Articole similare

Acasa la Sarah Jessica Parker

Elena Turcu

Acasa la Mihaela de la Class

revista Caminul

Acasa la Pink

Elena Turcu

Lasă un comentariu