Image default
Amenajare gradina Amenajari Exterioare

Abutilon – Clopoteii sudului

Abutilonul este o planta care nu reclama masuri speciale pentru cultura, fiind foarte usor de cultivat in apartamente, unde infloreste abundent aproape tot timpul anului. Pentru dezvoltarea echilibrata si inflorirea pe o perioada cat mai lunga, planta are nevoie de un amestec de pamant bogat in substante hranitoare, cum este compostul. La acesta se adauga si nisip pentru o mai buna permeabilitate. In perioada de crestere, se administreaza saptamanal si ingrasaminte lichide (cca 5%), amestecate in apa de udat. Abutilonul este o planta iubitoare de lumina, motiv pentru care trebuie asezata in locuri cu expozitie insorita. Planta poate fi expusa si razelor solare directe, caz in care se uda abundent. Totusi, ea se dezvolta si infloreste si in lipsa luminii directe a soarelui, in situatiile in care nu exista posibilitatea unei expozitii insorite.

Cu toate ca este o planta de climat cald, tropical si subtropical, Abutilonul se dezvolta bine si la temperaturi mai scazute, in conditiile in care beneficiaza de hrana si apa din abundenta si nu este expusa la variatii mari de temperatura. Exista date care atesta rezistenta acestei plante la temperaturi negative de pana la -70C. La temperaturi mai scazute, partile aeriene ale plantei ingheata, insa dupa indepartarea acestora Abutilonul lastareste si se reface. Necesarul de apa al plantei este in functie de temperatura mediului. Daca este crescuta in conditii de temperatura ridicata si insolatie puternica, planta se uda abundent, chiar si de 23 ori pe zi. In timpul iernii, in special in cazul in care temperatura este mai scazuta, se va uda moderat. Peste vara, Abutilonul poate fi tinut in gradina, unde se planteaza direct in sol, si poate ramane afara pana toamna, la mijlocul lunii octombrie.

Inmultirea
Abutilonul (sau pristolnicul) se poate inmulti prin samanta si prin butasi. Prima modalitate este folosita mai rar, in schimb butasirea este foarte des utilizata, prin butasire planta pastrandu-si caracteristicile. Butasii sunt tulpini de cca 10 cm lungime, care se pot obtine odata cu taierile de toaletare a plantei. Acestia se pun la inradacinat intr-un vas cu nisip mentinut in permanenta umed si cald. Radacinile se formeaza si intr-un vas cu apa.
Dupa ce s-au format radacini suficiente, butasul se planteaza in ghiveci si se uda bine in primele zile, pentru a asigura contactul cat mai bun al radacinilor cu noul substrat. Abutilonul poate fi atacat de diferite specii de paduchi si purici de plante: musculita alba de sera, paianjenul rosu etc. Combaterea acestor daunatori se face prin tratarea cu substante insecticide, care se pot obtine de la magazinele fitosanitare sau de la laboratoarele de protectia plantelor.

Abutilonul este o planta cu o certa valoare ornamentala, care se poate folosi ca planta de apartament, tot timpul anului, sau ca planta de gradina, in perioada de vara.

Articole similare

Verdele din bucatarii

Dr. Gheorghe Groza

Cum organizati corect curtea – partea I

casamea.ro

Activitati in gospodarie in luna ianuarie

Elena Virlan

Lasă un comentariu