Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

A fost lansata usa de garaj care produce energie

Power Door este o usa de garaj sectionala realizata din panouri de aluminiu tip sandvici si izolata la interior cu o spuma speciala. Aceasta are o grosime de 40 mm si poate fi automatizata si personalizata la fel ca toate celelalte produse oferite de MCA Grup Romania.

Ceea ce o face interesanta este faptul ca usa a fost dotata cu doua panouri fotovoltaice care capteaza energia solara, folosind-o atat pentru actionarea usii, cat si pentru alimentarea altor consumatori din garaj sau chiar casnici.

„Cu acest produs pe care l-am lansat in cadrul targului de la Paris incercam sa abordam persoanele care vor sa le foloseasca in zonele mai greu accesibile, cum ar fi Delta Dunarii sau zonele montane, unde energia electrica poate fi o problema serioasa” a declarat Cristian Filip, Marketing Manager MCA Grup Romania.

Cum s-a nascut ideea acestei usi ?

Reprezentantii companiei spun ca proiectul Power Door a luat nastere in urma unor discutii purtate cu un grup de arhitecti care aveau ca obiectiv realizarea unor imobile de tipul „Energy Plus Buildings”. Aceste cladiri sunt ideale pentru zone unde conectarea la surse de energie conventionale este dificila, putand de asemenea sa genereze energie electrica in exces ce  poate fi livrata comunitatii prin sistemul energetic national.

Avand in vedere ca usile sectionate pot ocupa o suprafata extinsa din fatada cladirii, se poate spune sa introducerea tehnologiei bazate pe celule fotovoltaice le va fi de mare ajutor arhitectilor. Apoi, de ce sa nu ne gandim si la avantajele pe care aceasta usa le-ar putea oferi in viitor, cand energia solara captata prin intermediul panourilor fotovoltaice de pe usa de garaj ar putea fi folosita pentru alimentarea autovehiculeleor electrice.

Cum functioneaza Power Door?

Sistemul prezentat de MCA este format din doua panouri fotovoltaice care preiau energia solara, realizate dintr-un polimer care are capacitatea de a capta mult mai eficientenergia solara decat sistemele folosite pana acum si de a o transforma in energie electrica. 

Cele doua panouri fotovoltaice produc 30 de Volti si 900mA, putand incarca complet acumulatorii usii de garaj in doar 10 ore de expunere la soare. Cu acumulatorii incarcati la maximum, usa poate face 30 de cicluri inchis/deschis. “Daca se ia in calcul o utilizare medie zilnica de 4 cicluri, in cazul unei instalari independente, sistemul este gandit in asa fel incat sa nu ramana niciodata fara energie,” explica Ciprian Oprea, director general MCA Grup.


Cat costa tehnologia panourilor fotovoltaice

O usa de garanj standard produsa de MCA porneste de la 600 de euro daca deschiderea este manuala si aproximativ 800 de euro, daca se foloseste un sistem automat de deschidere. Preturile sunt estimative si pot diferi in functie de dotari si gradul de personalizare (dimensiuni, culori, insertii etc). In cazul Power Door va trebui sa luati in calcul si panourile fotovoltaice. Conform estimarilor National Energy Laboratory, pana in 2014, panourile care folosesc aceasta tehnologie ar putea sa coste 35 dolari/mp. Tinand cont de faptul ca usile de garaj pot produce mai multa energie decat cea necesara actionarii lor, investitia va putea fi usor amortizata in timp.

MCA Grup Romania a realizat in 2011 o cifra totala de afaceri de 8,2 milioane de euro, iar in acest an se asteapa sa ajunga la 10 milioane de euro. Producatorul a fost singura companie romaneasca participanta la targul Equipbaie Paris 2012, organizat o data la doi ani si la care se asteapta 22.000 de vizitatori. Acesta exporta in prezent in opt state europene si lucreaza cu peste 1.000 de distribuitori, avand o capacitate de productie de 10.000 de unitati/an. 

Articole similare

Betonul, un material util la constructia casei

Anca Ghiorghiu

LINTEC, expert în staţii de asfalt

M.Equipment

Cum se executa fundatia din piatra de rau

Dan Mazilu

Lasă un comentariu