Image default
Amenajari apartamente Amenajari Interioare

9 greșeli pe care să le eviți când îți amenajezi casa

Schimbarea decorului casei poate influența semnificativ atmosfera, dar trebuie să ai grijă la capcanele amenajărilor interioare. Când începi redecorarea locuinței, ai în vedere aceste 9 aspecte pentru a evita erorile:

Nu uita de lumină

Chiar și cele mai frumoase camere pot fi… umbrite de lipsa iluminării. Locuințele primitoare beneficiază de straturi calde de lumină pe diverse niveluri, de la candelabru, la veioza de pardoseală, de birou etc. Dacă spațiul dispune de un nivel scăzut de lumină naturală, poți folosi oglinzi pentru a reflecta lumina în întreaga cameră.

Nu agăța tablouri la înălțimea nepotrivită

Ai găsit tabloul perfect, în rama ideală și tot ce rămâne de făcut e să-l fixezi pe un perete. Centrul imaginii ar trebui să fie poziționat la nivelul privirii, cca. 1,5 metri  – mai jos decât s-ar aștepta multe persoane. Dacă montezi un colaj foto pe perete, nu trebuie să a în vedere numai înălțimea tablourilor, ci și layout-ul. O simulare a încadrării imaginilor e recomandată înainte de procesul de montare propriu-zis.

Nu folosi prea multe perne

Sunt ieftine, ușor de folosit sau de înlocuit și pot fi de mare ajutor atunci când vrei să schimbi aspectul unei camere. Cu toate acestea, e ușor să te lași dus de val și să exagerezi la shopping, ceea ce poate duce la canapele supraaglomerate, cu foarte puțin loc în care te poți așeza. Dacă pernele decorative sunt plate sau dezumflate, e momentul să renunțați la ele definitiv în detrimentul altora moderne. Recomandarea noastră e să achiziționezi o pernă nouă doar în momentul în care ești dispus să te desparți de una veche.

Nu urma trendurile cu orice preț

Cu toții ne dorim ca locuințele noastre să fie în ton cu cele mai noi trenduri în materie de design interior, însă e nevoie de atenție sporită când alegi ce trenduri să urmezi pentru casa ta. Chiar dacă Pantone a propus anumite culori, nu înseamnă că ele trebuie să domine întreaga casă. La fel ca în cazul industriei de fashion, unele trenduri li se potrivesc unor persoane, în timp ce pe alții îi dezavantajează. Dacă tonurile sobre ale sezonului sunt prea apăsătoare pentru gustul tău, poți vopsi un singur perete într-o culoare ternă și să-l asortezi cu un scaun-leopard care poate fi schimbat ulterior, pe măsură ce trendurile se schimbă.

Nu exagera cu pictura decorativă

Poți face minuni cu o găleată de vopsea, însă în același timp poți ruina o locuință. Creioanele, periile și pensulele pot fi folosite în designul interior, însă nu trebuie să exagerezi cu utilizarea acestora. Cu alte cuvinte, mizează pe simplitate, chiar și în cazul picturii decorative. Muralul utilizat în încăpere are rolul de a conferi stil camerei, nu de a o domina.

Nu te atașa de obiecte inutile

Despărțirea de obiectele cu valoare sentimentală sau de cele scumpe poate fi dificilă, însă e un pas necesar pentru a păstra o coerență la nivel de design. De cele mai multe ori, aceste obiecte își pierd utilitatea în timp; de aceea e important să fii sincer cu tine însuți și să sortezi obiectele în funcție de utilitate, păstrându-le doar pe cele care aduc un plus de valoare.

Nu lipi mobilierul de pereți

Designerii profesioniști se vor oripila de fiecare dată când vor vedea un obiect de mobilier lipit de un perete. Astfel, se creează un spațiu gol, ciudat, în centrul camerei, iar încăperea devine mai puțin primitoare. Recomandarea noastră este să aranjezi mobilierul în acord cu camera, nu în detrimentul său. Credeți-ne, nimeni nu se va supăra dacă va vedea partea din spate a canapelei.

Nu te ocupa de design fără a avea un plan

Fiecare spațiu are propriul stil și scop, de aceea este important să îl definești înainte de a decora. Chiar și camerele cu un stil eclectic au o tematică de design care le dă coerență. Fără această tematică, o cameră poate deveni haotică. Chiar dacă nu se impune schițarea unui plan exact pentru fiecare obiect în parte, e important să ai o idee clară despre conceptul pe care vrei să-l implementezi.

Susra foto: www.popsugar.com

Articole similare

Fara rosu de Craciun?

Elena Turcu

Taxa de solidaritate

Luana Ibacka

Less is more

Laura Ilica

Lasă un comentariu