Image default
Amenajari Exterioare

8 plante pe care le poti creste acasa, fara insamantare!

Natura nu inceteaza sa ne demonstreze cat este de spectaculoasa si ca abilitatea de regenerare a organismelor este sora cu filmele stiintifico-fantastice. Data viitoare cand faci mancare, gandeste-te de doua ori inainte sa arunci partile necomestibile ale legumelor, deoarece pe unele le poti creste din nou acasa, fara insamantare!

Ceapa verde

De cate ori n-ai aruncat capatul cu „mustati” al cepei pe care o consumi? Mustatile nu sunt altceva decat radacinile bulbului de ceapa si, uneori, acestea inca se pot reproduce. Pastreaza capatul unei cepe si lasa-l la uscat cateva zile, apoi planteaza-l superficial intr-un ghiveci cu pamant. In curand, vei avea parte de frunze verzi de ceapa! Poti face acelasi lucru si cu ceapa verde de primavara, al carei capat va trebui sa il pastrezi cu bulbul complet scufundat intr-un recipient cu apa. In circa 10 zile, frunzele vor creste din nou.

Usturoi verde

De cate ori nu ti s-a intamplat sa uiti sa consumi usturoiul pe care il aveai pus la pastrare si sa gasesti catei deja germinati? Data viitoare cand gasesti astfel de usturoi in camara, scufunda-l intr-un vas cu apa. In scurt timp, vei avea parte de usturoi verde proaspat, ca cel de primavara!

Cartof si ghimbir

Aceasta tehnica se aplica la orice planta cu rizomi. Fie ca doresti inmultirea cartofilor sau unei plante exotice, cum ar fi ghimbirul, trebuie sa alegi un rizom care a germinat putin, in urma depozitarii. La cateva luni dupa plantarea intr-un recipient cu pamant, vei avea noi lastari.

Ananas sau avocado

Chiar daca nu sunt fructe specifice pentru tara noastra, nu inseamna ca nu poti experimenta cu cresterea unei plante de ananas sau unui copac de avocado. Capatul unui ananas, daca este tinut in apa circa 3 saptamani, va incepe sa dezvolte radacini. In acel moment il vei putea planta pentru a obtine o noua planta exotica. In cazul unui avocado se utilizeaza samburele, iar procesul este putin mai dificil, insa poti gasi o multime de sfaturi practice pe internet.

Tulpini de telina

Desi, in Romania, obisnuim sa consumam mai mult radacina acestei plante, in alte parti ale lumii sunt foarte populare tulpinile pe care le gasim deseori in magazin sub denumirea de apio. Daca iti doresti inmultirea acestor parti aeriene, va trebui sa pastrezi capatul inferior care leaga tulpinile intre ele. Daca scufunzi acest capat in apa timp de trei zile, noi radacini vor incepe sa creasca, moment in care este optim sa il transferi intr-un recipient cu pamant.

Salata romaine

Sa nu crezi ca banala salata nu poate da dovada de aceeasi capacitate de regenerare. Este suficient sa plasezi cotorul, pe care l-ai fi aruncat, intr-un recipient cu pamant, intr-un loc unde are parte de lumina soarelui. Daca-l vei uda des, vei observa cum vor incepe noi frunze sa rasara din mijlocul cotorului.  

Sursa foto: www.housebeautiful.com

Articole similare

Nertera, floarea de coral

Dan Mazilu

STIHL surprinde din nou industria de peisagistica cu doua noi utilaje pentru ingrijirea gardurilor vii

casamea.ro

Pregatirea piscinei pentru vara

Anca Ghiorghiu

Lasă un comentariu