Image default
Practic

8 aplicatii inteligente care te ajuta sa-ti amenajezi casa

Nu toti avem talent la desen, nu toti ne pricepem la matematica si nu gasim intotdeauna cele mai bune combinatii de culori. Inainte sa incredintezi proiectele tale unui arhitect, poti sa folosesti cateva din aplicatiile inteligente gratuite pentru a-ti contura casa visurilor, pentru gasi solutii de amenajare a apartamentului sau chiar pentru a afla cat te costa sa construiesti o casa. Toate acestea le poti face din fata calculatorului sau a telefonului mobil!

In functie de necesitatile tale, am impartit aceste aplicatii pe mai multe tipologii: cele care te ajuta la amenajarea interiorului, cele care te ajuta la  vizualizarea de ansamblu a unei case sau cele cu ajutorul carora poti obtine estimari de materiale si costuri. Astfel de aplicatii smart sunt create fie de marile companii din mediul constructiilor, pentru a te ajuta sa folosesti mai bine produsele lor, fie de alti dezvoltatori care folosesc o baza de date cu produse existente pe piata.

Inainte sa incepi proiectarea cu ajutorul aplicatiilor trebuie sa stii dimensiunile peretilor (lungime, inaltime). Apoi, trebuie sa cauti aplicatia care sa se potriveasca cat mai bine nevoilor tale.

Pune-ti imaginatia la lucru si amenajeaza-ti singur interiorul

Poate nu iti permiti sa angajezi un designer de interior sau ai nevoie doar de un ajutor de vizualizare pentru a lua decizia corecta atunci cand alegi culorile sau mobilierul din locuinta. Prima aplicatie despre care vrem sa-ti povestim este planificatorul IKEA, pus la dispozitie pe website-ullor, unde poti sa-ti configurezi singur bucataria sau alte piese modulare de mobilier. Acesta te ajuta sa vezi ce piese se potrivesc dimensiunilor casei tale, iti arata realist cum poate arata casa ta si, daca te hotarasti sa cumperi, te poti folosi de aplicatie pentru pentru a-ti face o lista de cumparaturi si un pret total.

Daca alegerea culorilor este problema ta, avem cateva optiuni si pntru aceasta dilema. In cazul in care nu stii ce culori se potrivesc intre ele, iti recomandam Coolors, unde poti sa generezi si sa ajustezi palete de culori. Daca ai gasit o imagine care iti place si ai vrea sa o recreezi in locuinta ta, aplicatia poate sa descifreze paleta de culori folosita in acea amenajare.

Pentru a alege o culoare specifica de vopsea lavabila, companii precum Benjamin Moore au pe site-ul lor aplicatii in care iti arata cum arata diverse camere tip vopsite cu nuantele pe care le pun la dispozitie.

Vizualizare de ansamblu – afla cum va arata casa ta

Pentru amenajari mai complexe, iti recomandam Roomstyler sau Homestyler, ultima fiind o aplicatie online creata de cei de la Autodesk – compania care detine unele dintre cele mai importante softuri profesioniste pentru arhitecti si proiectanti. Sunt aplicatii mai greoaie, insa sunt usor de folosit si au o multime de optiuni. Poti sa amenajezi o camera la fel de bine cum poti amenaja o casa intreaga. Ai optiunea de a vizualiza 2D sau 3D si au o multime de obiecte standard disponibile pentru mobilare.

Probabil cel mai complex program care iti da o imagine de ansamblu a casei tale, putand sa configurezi inclusiv amenajarea exteriorului, este Planner5D. In acest program poti sa configurezi si instalatiile vizibile si poti sa mergi pana intr-acolo incat sa obtii o imagine a casei cu tot cu acoperis. Sigur, cu cat este mai complex, cu atat este mai greu de utilizat, insa cu putina rabdare el poate veni in ajutorul oricui.

Costuri? Cantitati?

Nimic mai simplu. Cat te costa casa sau ce cantitati de materiale ai nevoie iti poate spune tot o aplicatie. Sa nu crezi ca ea poate sa inlocuiasca munca unui proiectant, insa iti poate da o idee generala despre cat anume trebuie sa scoti din buzunar pentru o lucrare de constructii sau poate sa te ajute atunci cand faci mici renovari si reparatii.

Preferata noastra este 50+ Building Calculators. Asa cum ii spune si numele, aceasta aplicatie are peste 50 de calculatoare pentru elemente de constructie. Astfel, poti sa afli cantitati si masuratori pentru multe din subansamblurile unei case: pereti, scari, unghiuri, suprafete si asa mai departe.

In cazul in care cauti ceva mai specific, poti sa recurgi si aici la website-urile marilor producator. De exemplu, Weinerberger a lansat aplicatia 123casa! cu ajutorul careia poti sa calculezi costuri si cantitati pentru peretii din caramida Porotherm, dar si sa gasesti cei mai apropiati distribuitori. Pentru termosistem, Polistiren.pro te ajuta sa calculezi pretul total cu mai multe tipuri de polistiren existente pe piata.

 

Articole similare

In vremuri de criza

Revista Domus

Cum sa amenajezi un birou productiv la tine acasa

casamea.ro

Cum să montezi singur bordurile în grădină

casamea.ro

Lasă un comentariu