Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

7 materiale interesante pentru construirea aleilor

Cand vine vorba de aleile gradinii, optiunile par nelimitate. Piatra, caramida, pietrisul si lemnul sunt doar cateva dintre materialele disponibile pentru construirea lor. Aceste materiale pot fi folosite in forma lor bruta sau, dimpotriva, prelucrate si combinate in asa fel incat sa rezulte alei unice.

Dale de piatra, pietre si pietris

Un material natural, cum ar fi piatra, poate fi utilizat in nenumarate moduri. De exemplu, dalele de piatra pot avea aspect brut si natural sau luxos (prin slefuire, imprimare, pictare etc.). Acestea vin cu o multitudine de forme, texturi si culori, ajutand la crearea unor alei originale si spectaculoase. Cu dale de piatra se pot construi atat alei continue, cat si intrerupte. O alternativa la dalele de piatra sunt pietrele mai mici (folosite la construirea bordurii) si pietrisul.

Citeste si: Alei originale pentru gradini cu personalitate

Beton

Betonul poate fi utilizat in forma sa bruta, pastrand textura originala, sau poate fi slefuit si prelucrat astfel incat sa dobandeasca un aspect neted si fin. Sculpturile in dalele de beton ofera aleilor multa eleganta.

Lemn

Un alt material ofertant este lemnul, mai ales atunci cand este folosit intr-o forma creativa. Ca si piatra, poate fi utilizat in forma naturala sau prelucrat si colorat, pentru a completa decorul exterior. Trunchiurile de copac taiate “felii” (acele rondele din lemn) ofera gradinii un aspect captivant. In plus, pe langa designul complex, rondelele din lemn au acea „atingere” naturala, prin care conecteaza spatiul la natura.

Citeste si: Ce trebuie sa stiti despre alei

Caramida

Simetrice sau asimetrice (pentru un design original), aleile din caramida reprezinta o atractie nebanuita. De regula, o gradina cu alei din caramida sugereaza bun-gust si chiar lux.

Alternative haioase

Exista solutii si pentru gradinile haioase, utilizate ca loc de distractie in aer liber. De exemplu, un material-supriza sunt dopurile de sticla, cu ajutorul carora se pot construi alei jucause si originale. O alee creativa si conviviala are potentialul de a inveseli orice gradina.

Citeste si: Rolul pavelelor in estetica gradinii

Cu fiecare dintre aceste materiale se poate construi atat o alee continua, cat si una intrerupta. Este bine de stiut ca tipul aleii influenteaza estetica gradinii. De exemplu, o alee continua ofera un aspect unitar si elegant, iar o alee intrerupta ofera gradinii un aspect ludic si nonconformist.

De asemenea, materialele pot fi combinate intre ele (de exemplu, lemn cu piatra) atfel incat sa rezulte alei personalizate. Amestecul de forme, texturi, culori si detalii duce la rezultate dintre cele mai spectaculoase.

Citeste si: Alei de gradina pavate cu materiale naturale

Articole similare

Vila

RL online

Casa medie (116mp) cu piscina si terasa acoperita cu semineu

Ana Mincu

Cum protejam de inghet rampa garajului

Constantin Stefan

Lasă un comentariu