Image default
Amenajari Exterioare

6 reguli pentru a avea o gradina cu plante sanatoase

„A preveni este mai usor decat a trata”. Se pare ca aceasta afirmatie este valabila nu doar pentru oameni, ci si pentru plante. Pentru a te bucura de o gradina cu flori si legume sanatoase, trebuie sa tii cont de cateva reguli importante. Iata cateva dintre ele!

1. Respecta rotatia culturilor. Specialistii o considera una dintre cele mai importante reguli de cultivare a plantelor de gradina. Daca o leguma este cultivata multi ani pe acelasi teren, in timp nu va mai fi atat de rezistenta si nu va oferi roade bogate ca la inceput. Asadar, o data la cativa ani inlocuieste-o cu alt tip de  planta/leguma.

2. Alege seminte/rasaduri sanatoase. In caz contrar, exista riscul ca acele seminte sa nu incolteasca. Se recomanda ca semintele bolnave sa fie indepartate si pentru ca le va contamina si pe cele sanatoase.

3. Pregateste corect solul. Asta presupune sa indepartezi resturile culturilor trecute inaintea de a planta noua cultura. Se estimeaza ca cele mai multe boli ale legumelor si pomilor fructiferi se gasesc in resturile care ierneaza in sol.

4. Respecta distanta de plantare. Daca vrei sa te bucuri de plante sanatoase si viguroase, respecta instrictiunile de pe ambalajul semintelor. De regula, ambalajele contin specificatii clare cu privire la distanta de semanare. Semanatul prea des sau prea rar va avea drept rezultat plante fragile, care pot fi atacate atat de buruieni (daca distanta este prea mare), cat si de daunatori (daca distanta este prea mica).

5. Asigura fertilizarea necesara. Ingrasamintele naturale (gunoiul de grajd, composul etc.) si cele chimice, utilizate corespunzator, contribuie la cresterea rezistentei plantelor la boli. Ingrasamintele chimice utilizate in cantitati prea mari au efectul invers, adica scad rezistenta plantelor.

6. Indeparteaza plantele bolnave, uscate, suspecte din cultura deoarece bolile si daunatorii se raspandesc usor catre cele sanatoase.

 

Articole similare

25 idei de amenajare a holului

Alexandra Petraru

5 trucuri pentru a îngriji plantele aromatice de apartament

Alina Boicu

Cum alegi cel mai bun scaun de birou, pentru sanatatea spatelui tau

casamea.ro

Lasă un comentariu