Image default
Solutii Constructive

5 case noi si una veche, cu acoperis din paie

Spiritul ecologist din ultimii ani a dus, si in domeniul constructiilor, la cautari intensive pentru materiale naturale cu proprietati care sa se incadraze in standardele definite de materialele realizate artificial. Deseori, alegerea a fost evidenta: intoarcerea spre traditie si utilizarea materialelor pe care le foloseau si batranii nostri. Paiele sunt doar una dintre bijuteriile gasite si reutilizate, in spirit modern.

In ceea ce priveste proprietatile de termo sau hidroizolare, paiele si, in general, materialele naturale au proprietati care de multe ori se ridica peste nivelul celor produse de om. Te intrebi, poate, de ce le folosim atat de rar? Materialele naturale, desi impecabile din punct de vedere al proprietatilor de protejare a casei, au deseori o durata de viata redusa sau sunt foarte scumpe de produs si pus in opera.

O serie de materiale, de origine minerala precum caramida plina sau piatra, pot rezista secole intregi fara a fi afectate in mod decisiv. Cele de origine organica, in schimb, pot fi atacate de daunatori, nu au rezistenta la incendii, pot mucegai daca nu exista o ventilare corespunzatoare si asa mai departe. Paiele intra in aceasta c ategorie, asa ca in timp s-a renuntat la utilizarea lor in constructii.

Paiele – eficienta termica excelenta

Cu toate acestea, invelitorile realizate din paie sunt deosebit de eficiente termic, datorita formei tubulare a acestora care permit realizarea multor camere de aer care se incalzesc in urma actiunii soarelui. Aceasta conformare le face o alegere buna si pentru finisajul exterior al casei – caracteristica utilizata inclusiv cu valente estetice in arhitectura contemporana.

Paiele se dispun in strat gros, de circa 20 cm, tocmai pentru a asigura eficienta invelitorii. Aceasta grosime asigura si capacitatea de a nu permite trecerea apei. Daca sunt uscate corespunzator inainte de a fi puse in opera, paiele rezista bine la actiunea apei. In plus, camera de aer asigura si un oarecare grad de ventilatie.

Arhitectura contemporana utilizeaza paiele intr-un mod surprinzator!

Rezistenta in timp a acestui material este data, in primul rand, de modalitatea de pregatire inainte de punerea in opera, de exemplu, gradul de uscare. Speranta de viata a unei invelitori din paie este de peste un deceniu, insa istoria ne-a aratat ca, in conditii optime, acestea ne pot acoperi casele pe o perioada mult mai indelungata.

In concluzie, spunem ca invelitorile din paie n-ar trebui neaparat ignorate, iar arhitectura contemporana de demonstreaza cum putem integra un astfel de material in constructii prin excelenta moderne. Vom lasa imaginile sa vorbeasca de la sine. In arhiva de imagini vei gasi 5 case noi si una veche, toate cu o aparitie memorabila!

Sursa foto: www.homedit.com

Articole similare

Managementul alocarii resurselor tehnice in constructii

revista de Unelte si Echipamente

Proiect de casă de vacanţă în stil country: P, 92 de mp. O buna varianta pentru zona rurala

casamea.ro

Prizele si casa

Dan Mazilu

Lasă un comentariu