Image default
Amenajari Exterioare

40 de idei de a maximiza o grădină mică

Pentru ca în propria grădină să te simţi ca un rege, nu este absolut necesar să apelezi la un expert în peisagistică. Dacă ai un petic de pământ, câteva suporturi creative pentru plante şi, mai presus de orice, idei originale de amenajare, te poţi bucura de o grădină încântătoare.

În rândurile următoare îţi oferim câteva sugestii de a valorifica la maximum o grădină mică, fără a cheltui o avere.

Creează o zonă de relaxare sau socializare.

Dacă vrei să integrezi un dining în aer liber sau un mobilier pentru socializare, exploatează zonele necultivate ale grădinii.

Creează un “separator” verde.

Într-o grădină mică este uşor să tragi cu ochiul. Pentru a te bucura de verdeaţă, dar şi de intimitate, construieşte un gard viu, care să te protejeze de privirile indiscrete ale vecinilor sau trecătorilor.

Valorifică spaţiul pe verticală.

Exploatarea spaţiului pe verticală este valabilă nu doar la interiorul locuinţei, ci şi în afara acestuia. Într-o curte minusculă, poţi construi o grădină verticală şic, precum cea din imagine:

O altă variantă ar fi realizarea unei grădini verticale cu ajutorul cutiilor vechi de vopsea în loc de clasicele ghivece.

Cultivă plante de „buzunar”.

Continuând  ideea de mai sus, îţi propunem să cultivi ierburile aromatice în „ghivece” improvizate în formă de buzunare, realizate din material textil, cum ar fi pânză de sac, pe care să le fixezi pe un gard.

Schimbă funcţia obiectelor.

Transforma un grătar de grădină într-un ghiveci pentru muşchi, ierburi sau flori.

Creează un pat pentru legume.

Unei grădini cu sol slab trebuie să îi vii în ajutor. Aşadar, construieşte un pat pentru legume din scânduri, în interiorul căruia să pui pământ fertil pentru creşterea legumelor preferate.

Construieşte un suport pentru căpşuni.

Căpşunile au „talentul” de a se extinde mult, ocupând spaţiu preţios în grădină. Aşadar, le poţi restrânge prin cultivarea lor într-un suport realizat din paleţi.

Reciclează mobilierul vechi.

Dacă vrei să adaugi în decorul grădinii elemente din lemn şi puţină culoare, reciclează piese de mobilier vechi şi foloseşte-le ca suporturi pentru plante şi flori.

Cultivă plante căţărătoare

Într-o grădină mică, poţi avea multă verdeaţă şi libertate de mişcare în acelaşi timp. Cum? Soluţia constă în cultivarea a cât mai multe plante şi flori căţărătoare, care să se dezvolte pe verticală (pereţi, garduri etc).

Foloseşte ghivece suspendate.

Reprezintă o idee isteaţă de a salva spaţiu la sol, dar şi de a te bucura de farmecul florilor colorate.

Creează suporturi mobile pentru flori

O modalitate de a face acest lucru constă în transformarea unei scări vechi în suport pentru flori. Nu ai nevoie decât de câteva scânduri şi un strat de vopsea. Un suport mobil îl poţi muta ]n orice zonă sau colţ al grădinii.

În galeria foto vei găsi multe imagini cu grădini mici şi idei creative de a le amenaja. Enjoy!

Sursa foto: www.housebeautiful.com

Articole similare

Cat de necesare sunt accesoriile de gradina?

Catalina Coca

Lucrari de toamna pentru gradinarul amator

casamea.ro

Ce puteţi să faceţi în grădină în februarie

casamea.ro

Lasă un comentariu