Image default
Practic

40.000 de lei oferiţi de stat la renovarea sau construirea casei

Conform informaţiilor oferite de Mediafax, românii care îşi construiesc sau renovează locuinţele cu materiale ecologice ar putea primi până la 40.000 de lei prin programele Casa Verde Clasic şi Casa Verde Plus.

Despre programul Casa Verde Clasic

Unul dintre programele aflate în dezbatere publică de Ministerul Mediului este Casa Verde Clasic, care prevede ca Ministerul Mediului să acorde finanţare persoanelor care îşi instalează sisteme de încălzire ce utilizează energii regenerabile.

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, a declarat că „prin acest program, românii pot face trecerea sau completarea sistemelor de încălzire pe care le au acasă cu cele care utilizează energie regenerabilă, respectiv panouri solare sau pompe de căldură”.

În cazul panourilor solare, Ministerul Mediului propune o decontare de 6.000 de lei, o sumă considerată suficientă pentru montarea unui sistem care să asigure apa caldă menajeră într-o casă standard. Cei care îşi montează pompe de căldură vor primi 8.000 de lei, care reprezintă aproximativ 70-80% din costul de cumpărare şi instalare, după cum susţin reprezentanţii Ministerului Mediului.

„Am alocat pentru populaţie 50% din bugetul total al programului, (…) care însumează 138 de milioane de lei. Acestă sumă va fi distribuită unitar, în toate judeţele ţării, iar populaţia va depune şi va semna contractul de finanţare la Agenţia de Protecţie a Mediului din judeţul respectiv”, a precizat ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer. Mai multe detalii despre depunerea documentelor găseşti aici.

Despre programul Casa Verde Plus

A doua componentă a proiectului de finanţare, Casa Verde Plus, prevede ca Ministerul Mediului să acorde finanţare românilor care îşi construiesc sau renovează locuinţele folosind termosisteme din materiale ecologice, sisteme de acoperişuri verzi, sisteme de monitorizare şi eficientizare a consumului de energie, apă, gaz, precum şi sisteme eficiente de iluminat pe bază de led, cu un consum redus de energie şi durată de viaţă superioară.

Persoanele fizice primesc o finanţare de până la 40.000 de lei dacă folosesc materiale „prietenoase” cu mediul înconjurător. Aşadar, românii primesc aceşti bani dacă utilizează materiale ecologice precum cânepă, lână, vată minerală bazaltică, plută, perlit, celuloză, sau zidărie din cânepă şi var.

Persoanele interesate pot depune dosarele la sediul Agenţiilor de Mediu din judeţele de referinţă, incepând cu prima zi de deschidere a sesiunii de depunere care se publică pe site-ul www.afm.ro sau www.mmediu.ro. Dacă finanţările vor fi acceptate, la finalul lucrărilor de eficientizare termică sau electrică, beneficiarii vor trebui să facă dovada costurilor pentru a primi decontările stabilite.

Surse: www.mediafax.ro, www.alternativepureenergy.ro, www.trust-expert.ro

 

Sursa foto:

http://1080.plus/

www.youtube.com

www.caseecologice-info.ro

Articole similare

30 de micro-apartamente moderne: inspiraţie pentru un decor reuşit

casamea.ro

Cum poti amenaja o spalatorie intr-un apartament de bloc

Elena Virlan

Bucataria, inima casei

casamea.ro

Lasă un comentariu