Image default
Home

3 pasi simpli pentru aplicarea tapetului

Montarea tapetului este o operatiune pe cat de simpla, pe atat de dificila. Daca nu vrei sa apelezi la un profesionist si iti doresti sa-ti finisezi peretii singur, trebuie sa stii ce presupun pasii de aplicare a acestui finisaj versatil. Chiar si in situatia in care angajezi pe cineva cu experienta, te sfatuim sa te informezi, pentru a putea superviza intreaga operatiune.

Tapetul nu este neaparat greu de aplicat pe perete, insa rezultatul final poate fi dezastruos daca nu se efectueaza toti pasii necesari cu rigurozitate.

Pregatirea peretilor

Suprafetele pe care se aplica tapetul trebuie sa fie pregatite perfect, iar aceasta nu este o exagerare. Rezultatul depinde in mare masura de aceasta etapa. Daca peretii nu sunt pregatiti cu mare atentie, finisajul tau poate arata urat, indiferent de cat de scump sau calitativ este tapetul pe care l-ai achizitionat. Si reversul este valabil: daca ai depus efort si atentie in pregatirea suprafetelor, chiar si cel mai ieftin tapet va arata spectaculos la final.

Indeparteaza tapetul vechi sau orice alt finisaj anterior care este in relief. Curata peretele de exces de adeziv sau de tencuiala. Poti face acest lucru cu ajutorul unei hartii abrazive. Niveleaza apoi suprafata cu un strat de tencuiala sau ipsos. Dupa uscare, foloseste din nou o hartie abraziva pentru a indeparta excesul sau denivelarile rezultate in urma aplicarii. Dupa acest pas este important sa cureti praful, apoi sa aplici un grund.

Daca peretii tai sunt foarte denivelati, o solutie mai usoara este placarea acestuia cu gips-carton. Suprafata acestuia este neteda si va face aplicarea tapetului mult mai usoara, garantandu-ti un rezultat mai bun.

Aplicarea tapetului pe suprafete mari

Rola de tapet are o latime prestabilita, iar tu ai libertatea de a alege lungimea. Aceasta va fi determinata in functie de inaltimea camerei. Masoara inaltimea peretelui pe care vei aplica tapetul, adauga aproximativ 5 cm si taie din rola de tapet fasiile necesare. Pentru a stabili numarul fasiilor, realizeaza o schita cu desfasurata peretilor camerei.

Pentru aplicare urmeaza intocmai specificatiile producatorului. Va trebui sa aplici adeziv cu o pensula pe spatele tapetului, iar dupa aplicarea pe perete, de sus in jos, trebuie sa ai grija sa elimini orice bula de aer ramasa in spatele fasiei. Apoi va trebui sa tai excesul de material ramas jos cu un cutter ascutit. Dupa fiecare fasie aplicata va trebui sa nivelezi, sa elimini bulele de aer si sa stergi excesul de adeziv cu o laveta curata.

Porneste montarea tapetului de la un gol de fereastra sau de usa. Daca tapetul are un model grafic, trebuie sa ai grija ca imbinarile dintre fasii sa respecte modelul ales si sa preia continuitatea acestuia.

Aplicarea pe colturi

Colturile sunt zonele cele mai delicate, care pot impune probleme. La colturi, fasia ta poate sa fie putin mai lata, pentru a-ti permite plierea tapetului si aplicarea perfecta pe colt. La final, va trebui sa tai si excesul de material care se suprapune peste celelalte fasii. In rest, pasii sunt aceeasi, insa trebuie sa acorzi putin mai multa altentie.

Sursa foto: www.design-homes.ru

Articole similare

DIY: Cum se monteaza corect un termosistem cu vata minerala bazaltica

casamea.ro

Candelabru cu tacamuri pentru bucatarie

Bosch

Cum asortezi culorile in bucatarie?

casamea.ro

Lasă un comentariu