Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

3 case „verzi” realizate in Romania

Casele verzi sunt casele viitorului, iar acesta nu este atat de indepartat precum am crede. Unele locuinte se prezinta de-a dreptul futuriste, insa altele par numai bune de locuit in ele. Dintre cele care au fost construite in Romania, vrem sa ti le aratam pe unele pe care le consideram emblamatice, dar care acopera toate gusturile: de la rustic la contemporan.

Casa Soleta

Soleta este prototipul de casa pasiva realizat de inginerul Justin Capra, o figura cunoscuta de iubitorii inventicii romanesti. Arhitectura ei e prietenoasa, insa poate parea putin iesita din comun datorita formei trapezoidale si a pergolelor care dau senzatia ca mica locuinta isi va lua zborul in orice clipa.

Casa pasiva Soleta foloseste majoritatea principiilor care se au in vedere atunci cand se concep casele verzi: arhitectura inteligenta care ofera locuitorului tot spatiul necesar, insa fara surplusuri, care are grija ca iluminarea si ventilatia naturala sa fie optime si care, in plus, beneficiaza de posibilitati de automatizare pentru controlul consumatorilor electrici. De asemenea

Printre inovatiile casei se numara ceea ce dezvoltatorii constructiei au numit „arhitectura fara pereti”, ceea ce inseamna ca majoritatea suprafetei peretilor de contur este preluata de pantele acoperisului. Mai mult, Soleta este o casa tip, putand fi configurata pentru una, doua, trei sau patru persoane, fiind astfel potrivita si pentru o familie care are copii.

Casa PRISPA

Aceasta casa solara este deja cunoscuta publicului roman datorita participarii sale la concursul european Solar Decathlon Europe 2012 din Madrid. PRISPA a fost un proiect pilot, gandit si construit de o echipa multidisciplinara de studenti, asamblat si demontat de mai multe ori.

Casa PRISPA isi trage inspiratia din arhitectura traditionala romaneasca, insa telul ei este sa redea o imagine si un confort modern. Toata structura casei este realizata din panouri structurale din lemn (atat acoperisul, peretii, dar si podeaua sunt realizate cu acelasi sistem), iar strategiile pasive care reduc din consumul de energie tin de existenta prispei pe latura de sud, asigurarea ventilatiei incrucisate naturale, tratarea suprafetelor vitrate in functie de orientarea fata de punctele cardinale si folosirea materialelor care acumuleaza si emana caldura (granit) sau care regleaza factori interiori de confort, precum umiditatea (lutul). In rest, in conditii bune de insorire, casa poate sa produca toata energia de care are nevoie.

In prezent, dupa expunerea sa in Bucuresti si la Madrid, unde a castigat locul II pentru eficienta energetica in urma masuratorilor parametrilor de confort, casa PRISPA se afla la Bacau, in curtea cuplului care a achizitionat-o.

Casa Che

Casa Che este construita la Suceava, care nu se afla tocmai in top pe harta insoririi la nivel national. Cu toate acestea, casa Che consuma chiar mai putina energie decat standardul impus de certificarea pentru locuinte pasive.

Ce se remarca la casa suceveana, mai ales pentru amatorii stilului minimalist, contemporan, este design-ul interior care este centrat in jurul unui nucleu de sticla, dar si cel exterior, parca extras din reviste. La interior, suprafata vitrata asigura mai multa lumina naturala, iar arhitectii au profitat de spatiul bine iluminat creat pentru a introduce o zona verde interioara si chiar o plasa suspendata pentru relaxare si jocul copiilor.

Pe viitor, proprietarii casei intentioneaza sa amplaseze panouri fotovoltaice pe acoperisul verde al cladirii pentru a-si putea produce singuri energia de care au nevoie.

Sursa foto Soleta: www.atreiaforta.wordpress.com

Sursa foto PRISPA: www.prispa.org

Sursa foto Che: www.totb.ro

Articole similare

Cum poate fi amenajat un apartament de 36 de mp

Elena Virlan

Stilul american, un stil de star

Madalina Craciun

Clasic si modern la mansarda

VELUX

Lasă un comentariu