Image default
Amenajare dormitor Practic

25 paturi cu baldachin contemporane

De ce? In primul rand pentru ca baldachinul nu a fost adoptat pentru a simboliza luxul, ci din motive pur functionale. Situatia economica a evului mediu care permitea o astfel de investitie doar in randul celor bogati este cea care a dus mai departe aceasta perceptie. In realitate, rolul baldachinului a fost cel de protectie impotriva tantarilor, de mentinere a unui grad de confort termic acceptabil in zona de dormit si, nu in ultimul rand, pentru a asigura intimitatea.

In prezent, patul cu baldachin este o optiune destul de des intalnita pentru amenajarea camerelor de fetite, in ideea de a le face sa se simta ca niste adevarate printese. Recunosc ca nu rezonez prea tare cu aceasta utilizare, desi ii inteleg scopul. In conceptia mea, baldachinul poate fi utilizat cu succes in design-ul unor camere pentru “oameni mari” care sa iasa complet in afara asocierii cu vreun element princiar de moda veche.

Raspunsul sta in renuntarea la sensul conotativ si revenirea la rolul pur functional. E drept, poate aparatele cu pastile rezolva mai eficient problema tantarilor, insa baldachinul poate fi privit ca o rezolvare mai ecologica pentru aceasta situatie. Nici confortul termic nu mai e neaparat o dificultate, insa se poate intampla sa nu ti se furnizeze agent termic sau poate vrei sa reduci putin factura la intretinere.

Exemple de posibilitati mai gasim, insa problemele cu adevarat esentiale ale modernitatii stau in lipsa spatiului, nevoia de a utilizare functionala multipla si lipsa intimitatii. Mai pe scurt, un baldachin te poate ajuta sa maschezi un pat intr-o camera care ziua este folosita si in alt scop sau iti poate oferi intimitate intr-o camera de tip studio, fie ca o imparti sau nu cu altcineva. Evident, nu spune nimeni ca baldachinul nu poate fi o reinterpretare contemporana.

Sa nu ignoram totusi si zona estetica. Sigur, baldachinul poate sa indeplineasca numai rol ambiental, sa filtreze lumina intr-un mod placut sau sa faca din patul tau o piesa centrala care sa structureze spatiul dormitorului. Ce trebuie retinut, insa, este ca bunul gust si, mai ales, masura trebuie sa fie folosite din plin in alegerea baldachinului. In plus, un baldachin reusit este unul adaptat fiecarui tip de spatiu in parte. 

Articole similare

La granita dintre living si dining. 6 idei de open-space

Catalina Coca

Cum să-ţi decorezi singur apartamentul. 3 idei simple

casamea.ro

Masa cu accente traditionale

Madalina Craciun

Lasă un comentariu