Image default
Amenajari Exterioare

10 sfaturi pentru intretinerea piscinei

Cui nu i-ar placea o piscina in propria curte? Utila pentru petrecerea timpului liber cu prietenii, pentru antrenamente fizice sau pentru obtinerea unui bronz perfect, o piscina este numai buna, daca ti-o permiti. Dar exista un element cheie deseori uitat atunci cand iti imaginezi ca ai putea avea o piscina: intretinerea acesteia. Daca nu e intretinuta corespunzator, o piscina devine un cosmar: apa verde, filtre stricate, formarea algelor etc. Cine ar vrea sa stea langa asa ceva?

Iata 10 sfaturi pentru inretinerea piscinei, pe care ar trebui sa le aplici cat mai repede daca inca nu o faci:

1. Curatarea si spalarea – o parte a rutinei zilnice

Chiar daca nu e foarte complicat sa indepartezi frunzele si sa aduni orice fel de murdarie de pe suprafata apei, repetitia poate deveni chinuitoare, mai ales ca pentru o piscina cu adevarat curata acest proces ar trebui repetat zilnic.

Ar trebui sa freci si peretii si baza piscinei pentru a preveni formarea de alge, dar din fericire acest lucru nu trebuie facut zilnic, o data pe saptamana este suficient. Pentru petele care nu vor sa se duca umple o soseta veche cu clor si las-o sa stea pe pata cateva ore.

2. Gandeste-te la filtru ca fiind "rinichii" piscinei

Asa cum rinichii tai elimina impuritatile din corpul tau, la fel si filtrul scoate impuritatile din apa. In majoritatea cazurilor piscina poate fi curatata oprind filtrul, scotand capacul acestuia si eliminand tot molozul adunat acolo. Si acesta ar trebui curatat saptamanal.

3. Piscinele au nevoie de niveluri constante de chimicale

Nivelurile chimice sunt una dintre cele mai importate aspecte ale ingrijirii piscinei. Daca acestea nu sunt la nivel optim, apa va parea murdara si va  irita ochii si pielea. Ar fi ideal sa testezi apa saptamanal. Conform Centrului de Control pentru Boli, exista sase chimicale ale caror niveluri trebuie sa le verifici: Acidul cianuric – 30-50, clor liber, aciditate / alcalinitate – (nivelul pH-ului) – 7,5 si 7,8,  total de alcalinitate – 60-120, duritatea calciului – 220-350.

Testarea apei nu este complicata, gasesti un astfel de kit la orice magazin care are produse pentru piscine. Cu ajutorul kitului testul dureaza doar cateva secunde.

4. Daca ti se pare ca chimicalele costa prea mult incearca cu bicarbonat de sodiu

Multe magazine specializate subliniaza ca bicarbonatul de sodiu poate controla nivelul alcalin al piscinei fara a reduce drastic nivelul PH-ului.

5. Sa nu iti fie frica sa iti "sochezi" piscina

Daca dai o petrecere mare la piscina, cel mai probabil ca apa va fi foarte murdara a doua zi, iar piscina se va umple de bacterii, iar cea mai buna solutie ar fi sa o "sochezi". Acest lucru se refera la cresterea nivelurilor de clor pentru o perioada scurta pentru a omori bacteriile. Pentru asta trebuie sa pui de trei pana la cinci ori mai mult clor decat de obicei, pe care sa il lasi sa treaca prin toata piscina, iar apoi sa reumpli piscina cu apa noua. Acest lucru ar putea dauna peretilor piscinei astfel ca e recomandat sa o faceti doar de doua ori pe sezon.

6. Stai cu ochii pe nivelul apei

La fel de important precum compozitia apei este si nivelul fizic al apei. Acesta va fluctua inevitabil in functie de vremea de afara. Incearca sa pastrezi un nivel mediu al apei, daca ai prea mult scoate din ea cu o pompa, iar daca e prea putina poti sa o umpli cu un furtun normal de gradina. Verifica din nou nivelurile de chimicale dupa ce o aduci la nivelul optim.

7. Foloseste o minge de tenis pentru a absorbi uleiurile

Uneori cand iesi din apa in urma ta pot ramane tot soiul de uleiuri, lotiune de corp, crema de plaja, produse de par etc. Daca arunci o minge de tenis in apa, fibrele ei vor absorbi uleiurile si le va impiedica sa mai lase acel luciu pe suprafata apei.

8. Spala cu presiune in jurul piscinei

Si zona din jurul piscinei este importanta, mai ales ca toata murdaria de acolo o duceti in piscina sau o luati cu voi in casa. Dupa ce dai cu matura toate frunzele sau alte tipuri de murdarie care pot fi luate cu usurinta, foloseste un furtun pentru a spala zona cu presiune, acest lucru te va scapa si de rugina.

9. Fa-ti o programare anuala la un specialist

Chiar daca crezi ca iti trebuie sau nu parerea unui specialist… iti trebuie. Mai ales cand vine vorba de partea mecanica a piscinei – pompe, filtre, sistem de incalzire. Te-ar putea ajuta sa faci o lista inainte de sosirea specialistului cu ce crezi tu ca ar trebui verificat, ca sa fii sigur ca nu vei uita nimic si ca totul va fi bine. Problemele mici trebuie rezolvate inainte sa devina o problema mai mare.

10. Ai grija de ea si iarna

Pe cat de important e sa o ingrijesti vara, e si mai important iarna. Inainte de a inchide piscina pentru sezonul rece trebuie sa verifici ca nu a ramas apa nicaieri, nici macar in tevi. Ar trebui sa investesti intr-un acoperamant pentru ea, ca sa nu trebuiasca vara sa cureti foarte mult moloz. 

Articole similare

Ianuarie: ce facem in gradina la inceput de an?

Olivia Vereha

Cum să îţi amenajezi curtea vara asta?

Lucia Lazar

15 idei pentru folosirea spatiului de sub scarile interioare

casamea.ro

Lasă un comentariu