Image default
Amenajari Exterioare

10 sfaturi pentru a avea o grădină frumoasă şi sănătoasă

Oricine doreste o gradina frumoasa si usor de intretinut. Ca să nu îţi pară epuizant fizic sau să constituie un adevarat soc pentru plante, obisnuieşte-te să faci cateva lucruri simple, dar periodice pentru gradina ta.

Grădinarii cu experienţă ştiu că este nevoie de câteva mici trucuri pentru a avea legume gustoase şi flori frumoase.

O parte din aceste secrete de grădinărit fac furori în rândul celor care îşi doresc să aibă rezultate sigure şi plante sănătoase, fiind vorba de soluţii practice, uşor de aplicat şi a căror testare nu implică nici un risc.

1. Cojile de banane uscate la soare vor ajuta la  la creşterea şi la dezvoltarea roşiilor suculente. Trebuie să le mărunţeşti şi să le plantezi la baza plantelor de tomate.

2. Pune cojile de usturoi şi de ceapă într-un borcan, apoi acoperă-le cu apă şi uitde ele o săptămână. Ulterior, cu concentratul obţinut stropeşte grădina în locuri expuse invaziilor de afide sau păianjeni, pentru a elimina dăunătorii.

3. Pentru a scăpa de melci, pune  în locurile afectate un vas mare, plin cu bere. Moluştele se vor îneca în lichid. Poţi arunca apoi conţinutul bolului şi repeta acţiunea.

4. Pentru a menţine varza sănătoasă, presară scorţişoară deasupra plantei tinere. Aceasta va îndepărta viermii care adoră să devoreze frunzele fragede.

5. O analiza de sol este recomandată chiar şi grădinarilor amatori, fiind un pas necesar pentru a afla în ce îngrăşăminte speciale să investeşti ulterior.

6. Cum să prepari rapid şi uşor un insecticid: amestecă două linguri de săpun lichid cu 3,8 litri de apă. Soluţia este eficientă mai ales pentru a înlătura afidele.

7. Oţetul acţionează excelent pentru a îndepărta buruienile, mult mai bine decât multe tratamente ale unor branduri de profil. Totuşi, trebuie aplicat cu atenţie, pentru că acidul acetic poate afecta iremediabil legumele. Poţi turna oţet în crăpăturile din ciment din care răsar ierburile nedorite.

8. Ferește grădina de câini și pisici, pentru că pot deteriora grădina. Poți ține animalele la distanță pulverizând o soluție concentrată de ardei iute, la limita zonei unde nu vrei sa ajungă câinele sau pisica ta. Protejează-ți ochii și ține departe animalele o zi după ce aplici soluția (5-6 ardei iuți mărunțiți, la un litru de apă).

9. Tunde pomii și arbuștii de cel puțin două ori pe an. O tundere este pentru formarea și stimularea înfloririi și se face înainte ca mugurii să apară, a doua este pentru întreținere, când e nevoie. Tunderea ramurilor se face mereu oblic.

10. Ultimul sfat este pentru cei care vor ca grădina să aibă un aspect plăcut şi seara. Pentru o strălucire instantanee, poţi adăposti lanterne în pungi de hârtie; vor ilumina superb. De asemenea, luminile puternice ascunse în spatele unui parasol, printre copaci sau prin grilaj, se văd foarte frumos noaptea.

Sursa foto: www.pixabay.com

Articole similare

Ce stil pentru amenajarea bucatariei ai alege?

casamea.ro

O ahiziţie isteaţă pentru grădină: leagan rustic din lemn

Elena Virlan

Pregatirea solului

RL online

Lasă un comentariu