Image default
Calatorii LifeStyle

1 decembrie Ziua Nationala a Romaniei

Atat in tara cat si in strainatate au loc ceremonii si evenimente care marcheaza aceasta data importanta.  Din punct de vedere istoric la 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 delegati, si sprijinita de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutiune care consfinteste unirea tuturor romanilor din Transilvania si intreg Banatul cu Romania.

Actul Unirii a fost citit de Vasile Goldis la Alba Iulia: „Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa si Dunare.”

Tot in acelasi an, sub conducerea Regelui Ferdinand I, romanii de pretutindeni s-au unit intr-un singur stat.

Institutiile de stat, Presedentia si Guvernul sarbatoresc aceasta data cu mare fast. Cu ocazia Zilei Nationale vor fi organizate parade militare, defilari, zboruri demonstrative ale Fortelor Aeriene. Spectacolul defilarilor este impresionant, un mare numar de militari din cadrul Armatei Romane, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Protectie si Paza  ne vor da masura mandriei nationale.

In Bucuresti vor avea loc depuneri de coroane la Mormantul Ostasului Necunoscut si la Monumentul Eroilor Militari. Ceremoniile solemne sunt urmate de paradele militare.

De altfel, in aceasta zi sunt asteptati la Arcul de Triumf pentru a urmari acest spectacol impresionant.

De ce Arcul de Triumf?

Impresionantul monument a fost proiectat de Petre Antonescu si construit in perioada 1921-1922. Intre anii 1935-1936 a fost renovat. Rolul sau este acela de a ne reaminti de victoria Romaniei in primul razboi mondial. Dealtfel, este foarte bine de stiut ca exista si alte monumente in Bucuresti care ne aduc aminte de sacrificial eroilor neamului in Primul Razboi Mondial, de dorinta extraordinara de unitate, de demnitatea unui popor maret. Poate de aceea ar tebui sa le cunoastem si sa le acordam respectful cuvenit. Astfel, in Parcul Carol se afla Mausoleul si Mormantul Eroului Necunoscut. La Alba Iulia se afla impresionanta Catedrala a Incoronarii. La Marasesti Mausoleul ne aduce aminte ca Pe aici nu se trece, fara sa nu ne amintim de sacrificial bravilor soldati romani. Crucea de pe Caraiman este inchinata memoriei Eroilor Neamului.

Din punct de vedere istoric constructia sa este legata de momentul incoronarii regelui Ferdinand I si a reginei Maria. Timpul avut la dispozitie a fost foarte scurt, a fost turnata o constructie din beton armat iar basoreliefurile exterioare au fost realizate din ipsos. Alegerea nu a fost tocmai cea mai buna, in scurt timp, aspectul impresionantului monument degradandu-se.In 1932 au inceput lucrarile de restaurare, iar arhitectul Antonescu a modificat planurile initiale, optand pentru un aspect mai sobru.

Imaginea actuala i-o datoram unui grup de artisti de renume precum Ion Jalea, Dimitrie Paciurea, Costin Petrescu, Mac Constantinescu, Alexandru Calinescu si Constantin Baraschi.

In 1936, la 1 decembrie a fost inaugurat, ceremonie la care a participat regele Carol al II-lea, regina Maria, pe atunci printul mostenitor Mihai, membrii guvernului si oaspeti de seama.

Daca la nivel oficial au loc parade militare, discursuri ale presedintelui tarii si ale reprezentantilor Guvernului sau alti demnitari, la nivel uman, tot romanul se bucura alaturi de familie si de prieteni.

Sarbatorile campenesti, concertele, manifestarile artistice sunt motiv de bucurie si de pastrare in memoria colectiva a semnificatie datei de 1 decembrie.

Ecoul sarbatorii se aude si dincolo de granitele tarii. Comunitatile romanesti din intreaga lume sarbatoresc si transmit din generatie in generatie sentimental de mandrie nationala.

Tricolorul flutura pe toate continentle unde se aflao inima mare de roman!

“Ca drapel national, tricolorul se impune in 1859, odata cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, dar in varianta dispunerii orizontale a benzilor de culoare. Primul steag din 1859, aflat in uz pana in 1862, a avut fasia albastra plasata sus, apoi, in a doua perioada a domniei lui Cuza, fasia rosie a fost dispusa la partea superioara. Odata cu venirea domnitorului Carol I, din 1867, atat steagul tarii, cat si drapelele si stindardele unitatilor militare vor avea benzile dispuse pe verticala, cu albastru langa hampa. Romania se alinia astfel regulilor vexilologice europene pentru steaguri tricolore care au, toate, banda de culoarea cea mai inchisa, culoarea “rece”, langa hampa”, conform site-ul Presedentiei Romaniei.

Articole similare

Fursecuri de post fara zahar

casamea.ro

Mananca greceste la… Bucuresti

Ion Diamandi

Dieta de vis: liber la ciocolata si unt!

RL online

Lasă un comentariu