Image default
Amenajari Interioare

09 August ~ Revista de unelte si echipamente

Va rugam sa asteptati pentru a se incarca revista. Va multumim!

Citeste si restul de editii ale revistei online “Revista de unelte si echipamente”

Editorial.

Se construieste la nivel European

La inceputul lui august am avut privilegiul sa vizitez viitorul stadion Lia Manoliu. Invitat de Meva, firma care furnizeaza cofrajele pentru betonare, am facut parte dintr-o delegatie internationala de jurnalisti care a luat cu asalt portile ferecate ale fostului si viitorului stadion national. N-am sa aflu niciodata cat de impresionati au fost ziaristii germani, specializati in contructii, insa eu am fost de-a dreptul coplesit. Jubilam la ideea unui posibil viitor templu al sportului romanesc si ma incanta peisajul spectaculos si silueta structurii de rezistenta. Fiindca vazusem mai devreme macheta, aproape ca-mi puteam imagina aspectul final al constructiei.

Mi-a placut si profesionalismul oamenilor de acolo, ritmul si seriozitatea cu care se lucra. Cand am ajuns, tocmai se turna betonul pentru unul din cei 120 de stalpi care vor sprijini tribunele. Mi-au mai placut finisajele si calitatea betonului aparent, senzatia de spatiu data de primul rand de peluze deja ridicat si ideea ca asist la realizarea unei constructii ce va functiona cel putin 100 de ani. Specialistii ne-au spus ca stadionul va fi dotat cu 40 de loje, mai multe magazine si cateva spatii dedicate timpului liber. Din cate am aflat din presa, daca va fi gata, stadionul va gazdui finala Europa League, in 2012, ceea ce va fi un bun prilej de promovare a infrastructurii sportive romanesti. Spun daca va fi gata, pentru ca mai este mult de construit si pentru asta este mare nevoie de bani, care intotdeauna se termina la un moment dat.

Un alt lucru demn de mentionat este constructia unei fabrici de prefabricate in vecinatatea stadionului. Pentru a grabi si usura executia, Max Bogl si Astaldi au luat decizia construirii acestei fabrici care va fi demolata cand nu va mai fi nevoie de ea. Acolo, muncitorii neobositi finisau manual si meticulos imperfectiunile elementelor prefabricate, dand nastere unui peisaj aproape neverosimil. Stiu ca in presa de la noi nu se obisnuieste sa fie laudata vreo constructie, ci mai degraba se semnaleaza imperfectiunile, necinstea si greselile, chiar si atunci cand nu e vorba de asa ceva, insa despre o constructie se poate scrie si altfel. Desigur, nu neg ca n-ar fi stufoasa birocratia, obtinerea avizelor si a banilor sau ca lucrurile nu s-ar misca revoltator de incet in multe cazuri, insa mi-ar placea sa citesc si articole care ma pun in tema cu o constructie din punct de vedere tehnic, uman, functional si simbolic, nu doar scandalos.   

 

Redactor sef:

Dragos Nicolae

12201-citeste-rue-580x60.jpg

Articole similare

Apartament mic cu aer vintage

Elena Turcu

2010 Mai – Revista de Unelte si Echipamente

RL online

Sfaturi pentru o masa chic

Ana-Maria Oancea

Lasă un comentariu