Este posibil sa creasca pretul in imobiliare anul viitor?

30 august 2011 , 1009 afisari

Asa cum se arata in studiul “DTZ Residential Market Overview H1 2011” anul urmator ar putea aduce o usoara crestere de 5% a pretului pe rezidential, urmata de o tendinta de crestere moderata pentru 2013, cand valorile pe piata rezidentiala ar putea ajunge cu pana la 10% mai mari. In ceea ce priveste evolutia pentru urmatoarele luni, specialistii nu vad schimbari semnificative pana la sfarsitul anului. Ca si pana acum, activitatea pe piata rezidentiala este in stransa legatura cu increderea clientilor, care depinde de masurile luate de guvern, ca de altfel si de intreg cadru economic. In ceea ce priveste oferta, in 2011 au fost anuntate pentru livrare circa 1.000 de apartamente, mult mai putine fata de anul trecut cand au fost livrate peste 4.000 de unitati.

„Potrivit experientei noastre pe piata imobiliara din Romania, coroborata cu studiile de piata efectuate pana acum, putem spune ca sectorul rezidential din capitala se afla in acest moment, din punct de vedere al pretului, la nivelul cel mai de jos” afirma Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

In 2013-2014 oferta de apartamente noi ar putea scadea drastic

In opinia specialistiilor DTZ Echinox, variatiile de pret pot fi determinate de trei elemente:

- disponibilitatea bancilor pentru lichiditati;
- felul in care vor depasi situatia actuala o parte din dezvoltatorii imobiliari;
- posibilitatea unei cresterii economice a Romaniei care sa atraga noi investii.

In functie de aceste trei elemente, acestia spun ca lichidatile vor cunoaste o imbunatatire incepand cu 2012, cand piata finantarilor pentru proiectele private ar trebui sa se deschida, iar investitiile sa aiba un treb pozitiv si constant. Oferta rezultata in acest an ar trebui sa aduca un plus de unitati pe piata, insa nu atat de semnificativ incat sa creeze fluctuatii de pret.

In plus, specialitii cred ca trendul descendet al unitatilor noi finalizate va continua si in 2012, iar minimul in ceea ce priveste oferta va fi atins in perioada 2013-2014, ca o consecinta a faptului ca in ultima perioada nu fost lansate noi proiecte rezidentiale. Abia in 2015 se asteapta o usoara crestere in acest sens. Totdata, autoritatile financiare din Romania, prevad o crestre economica moderata pentru urmatorii doi ani, situatie care ar putea avea un efect pozitiv in ceea ce priveste cererea.

Conforma paramentilor analizati mai sus, analistii DTZ considera ca urmatorul interval de patru ani (2011-2014) va reprezenta o perioada volatila si sensibila la orice schimbare adusa pe plan economic. „Daca ar fi sa luam in calcul un scenariu pesimist, poate fi luata in calcul o scadere a pietei catre sfarsitul anului 2011, urmata apoi de o perioada de stabilitate in 2012 si de o crestere a pretului in 2013-2014, iar 2015 ar putea fi un an de asezare a pietei.”, declara Bogdan Sergentu.

Loading...

Comentarii