Orice asigurator autorizat sa subscrie riscuri catastrofale va putea emite asigurari obligatorii

02 iulie 2013 , 1210 afisari

Recenta forma adoptata a legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, modifica actualul sistem intr-o schema de co-asigurare, in care asiguratorii care emit politele vor transfera catre PAID prima de asigurare in limitele stabilite de Legea nr. 260 (20 EUR sau 10 EUR, in functie de tipul constructiei), din care vor retine in propriul cont comisionul. Acest commision va fi stabilit printr-un ordin al presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Propunerea de modificare a fost initiata in 2010 si respinsa de Senat in acelasi an, dar a fost reluata in mod repetat pana la adoptarea sa in data de 26 iunie a anului curent. Pe scurt, cele doua entitati care impart riscurile asigurarii, PAID si asiguratorii autorizati vor emite co-asigurari (insotite de certificate care sa ateste validitatea acestora), care ii protejeaza pe proprietari atat impotriva riscurilor catastrofice cat si a celor facultative.

Textul legii spune ca: "PAD va putea fi tiparita de catre PAID sau emisa in sistem electronic de catre societatile de asigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa sau de catre PAID, cu respectarea normelor privind prelucrarea datelor cu caracter personal in cadrul pietei concurentiale, reglementarea expresa fiind facuta prin norme emise de A.S.F.".

De asemenea, "in cazul in care o persoana are atat un contract de asigurare obligatorie, cat si unul de asigurare facultativa, plata despagubirilor se face mai intai in baza contractului de asigurare obligatorie, urmand ca pentru restul de despagubire neacoperit, plata sa se faca in baza contractului de asigurare facultativa. Valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii facultative reprezinta diferenta dintre valoarea totala a locuintei asigurate si valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii obligatorii."

Amenzile contraventionale stabilite prin lege pentru proprietarii care nu isi asigura locuinta vor fi defalcate in: venituri la bugetul de stat in cota de 40% si venit la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste contravenientul – 60%. In acelasi timp, PAID deconteaza asiguratorilor cheltuielile efectuate cu activitatea de constatare si evaluare a prejudiciilor rezultate in urma producerii riscurilor asigurate obligatoriu. Modul de repartizare a acestora si determinarea plafonului maxim pentru asigurarea obligatorie vor fi stabilite printr-un act normativ elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Loading...

Comentarii