Ce obligatii revin locuitorilor in privinta reducerii riscului seismic?

26 iulie 2010 , 623 afisari

Combaterea riscului seismic reprezinta o actiune de interes national in contextul atenuarii efectelor unui potential dezastru provocat de cutremure. Legislatia in vigoare cuprinde masuri clare de interventie in ce priveste constructiile existente care prezinta degradari sau avarieri in urma cutremurelor.

Proprietarii si, dupa caz, administratorii spatiilor publice din cadrul unui imobil sunt obligati sa permita specialistilor sa realizeze o expertiza tehnica a structurii de rezistenta a cladirii. Acordul trebuie dat in maximum doi ani de la data primirii notificarii din partea autoritatilor in domeniu, se stabileste in Ordonanta Guvernului nr. 14/2006.

Astfel, primarii municipiilor si oraselor, respectiv primarul general al municipiului Bucuresti, vor actiona, in aria lor de competenta, pentru:

a) identificarea si inventarierea cladirilor de peste P+3 etaje, construite inainte de anul 1978;

b) notificarea proprietarilor, persoane fizice sau juridice, si a asociatiilor de proprietari, precum si, dupa caz, a persoanelor juridice care au in administrare cladiri/parti din cladirile de peste P+3 etaje, construite inainte de anul 1978, cu privire la obligatia ce le revine de a actiona, in solidar, pentru expertizarea tehnica a structurii de rezistenta a intregii cladiri;

c) renotificarea proprietarilor/asociatiilor de proprietari notificati/notificate.

In ceea ce priveste proiectarea lucrarilor de interventie, acestea se vor face de catre persoane fizice sau juridice autorizate, iar verificarea proiectelor de catre verificatori tehnici atestati. Termenul limita acordat este de doi ani de la data primirii notificarii incadrarii in clasa I de risc seismic a cladirii expertizate.  

Totodata, legea spune ca executia lucrarilor de interventie se face doar de persoane juridice autorizate care au responsabili tehnici atestati.

Este evident ca exista si amenzi ce variaza intre 1000 - 3000 lei, in functie de prevederile legii.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre organele cu atributii de control ale primariilor municipiilor si oraselor, respectiv ale Primariei Municipiului Bucuresti
Loading...

Comentarii

Newsletter