Ce este piata libera de energie la care vom adera in 2017?

17 februarie 2017 , 1554 afisari

La sfarsitul anului 2017 toti consumatorii casnici de energie electrica (adica orice om care consuma din retea pentru locuinta sa) vor intra in piata libera. Acelasi lucru se va intampla in 2018 pentru piata de gaze. Mai intai, insa, trebuie sa intelegi ce anume inseamna piata de energie electrica si gaze.

Citește si: Ai nevoie de autorizatie de construire pentru un foisor?

In aceasta piata a energiei exista 3 jucatori: producatorii, furnizorii si consumatorii. Tu esti consumator. Compania la care iti platesti facturile este furnizor. Relatia dintre cei 3 este stabilita prin doua tipuri de piata:

  • Piata angro, in care furnizorii cumpara de la producatori;
  • Piata de retail, in care consumatorii cumpara de la furnizori.

Piata libera vs. piata reglementata

Mai departe, piata energiei este de doua feluri:

  • Piata libera, in care se asigura dreptul furnizorului de a-si alege producatorii de la care cumpara, putand, inclusiv, sa cumpere de la alti furnizori;
  • Piata reglementata, in care o entitate de reglementare (in Romania este vorba de ANRE) impune furnizorilor de unde sa cumpere energie si la ce pret. Tot ANRE impune si caror clienti pot sa vanda furnizorii.

Tu te afli acum pe piata reglementata, deoarece esti un consumator casnic. Acest lucru se reflecta in pretul pe care il platesti pentru energie, pret care este fixat de ANRE. In curand, insa, vom intra toti pe piata libera. Acest lucru nu este o noutate, procesul a inceput odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si s-au introdus, treptat, modificari. Adica furnizorul tau cumpara un procentaj de energie de pe piata reglementata, iar restul de pe piata libera.

Citește si: Ce prevede un nou act normativ privind recepția construcțiilor

Beneficiile pietei libere de energie

In cazul energiei electrice, tu nu ai resimtit aceste schimbari, deoarece pretul energiei pe ambele piete este similar. In 2017, insa, termenul prin care UE ne impune aderarea totala la piata libera a energiei electrice isi atinge scadenta.

Ce inseamna acest lucru? Tu poti, inclusiv acum, sa iti alegi orice furnizor doresti.  ANRE impune furnizorului anumiti clienti, insa nu iti impune tie anumiti furnizori. Tu poti sa alegi orice furnizor de pe piata si vei putea sa faci acest lucru si de anul viitor. Diferenta va fi ca vor exista mai multi furnizori din care sa alegi, cu servicii diferite, inclusiv energie eco.

Citește si: Ce suprafete minime trebuie sa aiba camerele din apartament

In plus, fiecare companie isi poate stabili, punctual, modalitatile in care isi pot ajuta clientii daca factura acestora depaseste un anumit prag. De exemplu, pe piata libera, furnizorii iti pot plati factura, intr-un anumit cuantum si pe o perioada determinata, in caz de somaj.

Sursa: www.tefuralafactura.ro

Sursa foto: www.pinterest.com

Citește si: Modificari aduse legii pentru obtinerea autorizatiei de construire
Loading...

Comentarii

Newsletter