Piata bancara din Romania, una dintre cele mai solide din Europa Centrala si de Est

21 martie 2012 , 687 afisari

Romania este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata bancara din Europa Centrala si de Est. Studiile au demonstrat ca, in ciuda perioade dificile pe care o traversam, atat bancile, cat si clientii din Romania au reusit sa gaseasca solutiile cele mai bune pentru a traversa anii de criza.

Anul trecut a fost unul de crestere, pentru piata bancara din Romania. Activele nete bancare totale au crescut cu 3,5% in termeni nominali, in lei, in 2011. Desigur, nivelul ramane in continuare scazut, in comparatie cu valorile inregistrate anii trecuti.

„Creditele bancare totale au continuat pe un trend descrescator si in 2011. Aceasta evolutie a fost determinata partial de aversiunea bancilor fata de risc, din cauza creditelor neperformante si a profitabilitatii scazute. Scaderea venitului disponibil al populatiei si tendinta crescuta spre economisire au influentat, de asemenea, aceasta evolutie”, arata un studiu Ensight Management.

In ce priveste structura creditelor, cele acordate companiilor au continuat sa creasca si in 2011, atingand un nivel de 26,7 mld euro, in timp ce creditele acordate populatiei au ramas la un nivel relativ stabil in valori nominale.

„Valoarea nominala a depozitelor totale a continuat sa creasca pana la aproximativ 40,5 mld euro in decembrie 2011. Astfel, tendinta populatiei de a economisi a fost vizibila si in 2011. Cresterea apetitului spre economisire se datoreaza si unei prudente mai mari in gestionarea veniturilor din partea populatiei. De asemenea, anul trecut au crescut si numarul cardurilor valide precum si valoarea tranzactiilor. In ultima luna a anului trecut existau aproximativ 13 milioane de carduri valide in circulatie, iar valoarea totala a tranzactiilor de plata a fost de aproximativ 1.335 milioane euro”, continua raportul.

Numarul datornicilor bancari scade constant

O alta veste buna este faptul ca numarul celor care ajung in incapacitate de a plati creditul este in scadere.

Intregul articol il puteti citi pe imopedia.ro
Loading...

Comentarii

Newsletter