Urmasa unor mari imperii

25 octombrie 2010 , 520 afisari

De asemenea o cunoastem si datorita faptului ca este o destinatie culturala, de vacanta dar si de ... shopping foarte cautata de romani.

Pentru mine a fost prima tara din afara spatiului ex-sovietic pe care am vizitat-o, iar Viena, bineinteles, primul oras occidental in care am petrecut o scurta vacanta de neuitat. Dar cine si ce este de fapt Austria si care e istoria ei?

Inceputuri

Austria de azi s-a format pe spatiul locuit o data de triburile ilirilor si celtilor. Au fost ocupati de romani iar dupa caderea Imperiului Roman de Apus, zona a fost invadata de bavarezi, slavi si avari. Tribul slav al carantanienilor a migrat spre muntii Alpi, infiintand Carantania, care ocupa o mare parte din estul si centrul Austriei de astazi. Prin secolul al VIII, aici existau deja triburi germanice care, in functie de situatia geo-politica a vremii au facut parte ba dintr-un regat ba dintr-altul: de exemplu, in anul 788 AD, regele francilor, Charlemagne, a cucerit zona ingloband-o in marele imperiu pe care-l construia”.

Acest Carol cel Mare, Imparatul Sfantului Imperiu Roman este privit astazi ca unul din primii unificatori ai Europei, cel care impus definitiv religia crestina (catolica) tuturor popoarelor pe care le-a stapanit. Numele in germana al Austriei scris in forma Ostarrichi se gaseste intr-un document oficial care dateaza din anul 996. Framantarile din Evul Mediu petrecute in acea zona mai degraba ne scapa decat pot fi intelese, data fiind distanta noastra culturala, informationala si poate si emotionala fata de acea lume. Pe scurt, acest spatiu (geografic) a trecut prin mana unor duci sau principi mai mult sau mai putin importanti, de la o casa (familie) conducatoate la alta, pana ce, incepand de prin secolul al XVI-lea intra sub stapanirea dinastiei Habsburgice, care a devenit in timp una dintre cele mai importante din Europa.

Imperiul austro-ungar

Imperiul Austro-Ungar (oficial Kaiserreich und Königreich Österreich-Ungarn in germana si Osztrák Birodalom és Magyar Királyság in maghiara), era un stat dualist alcatuit din Cisleithania, adica statele din administrarea austriaca, aflate dincolo de raul Leitha, in vestul si nordul imperiului si din Transleithania, adica statele apartinand Regatului Ungariei (in care a fost incorporat in 1867 si Marele Principat al Transilvaniei). Din punct de vedere etnic imperiul avea doua natiuni dominante: germana si maghiara si 12 alte nationalitati cu statut inferior din toate punctele de vedere: Bosniaci, Cehi, Croati, Evrei, Italieni, Polonezi, Romani, Sarbi, Slovaci, Sloveni, Tigani si Ucraineni. Cele 12 nationalitati reprezentau cam 2 treimi din totalul populatiei imperiului, iar politica imperiului incerca inabusirea identitatiilor nationale (invatamantul superior era accesibil in limbile germana sau maghiara).

Loading...

Comentarii