Simboluri ale Sarbatorii Pastelui

29 aprilie 2016 , 1201 afisari

Sfintele Pasti sau Sarbatoarea Sarbatorilor sta sub semnul Luminii si al triumfului Vietii asupra Mortii. Aceasta sarbatoare reuneste toti crestinii pentru a primi vestea minunata a Invierii lui Iisus Hristos. Alaturi de obiceiurile si traditiile care insotesc Sfintele Pasti, exista o serie de simboluri si ritualuri cu profunde semnificatii religioase.

Citește si: Masa tradiţională de Crăciun în Europa

Crucea este simbolul de capatai al crestinismului, reprezentand patimile, moartea si Invierea Fiului lui Dumnezeu. Crestinismul a prefacut crucea dintr-un instrument de tortura, aducator de moarte, intr-un obiect sfant, datator de viata. Fara cruce, nu exista Inviere. Imparatul Constantin a declarat Crucea simbolul crestinatatii in anul 325 d.H., in cadrul Consiliului de la Niceea.

Lumanarea de la Inviere semnifica biruinta vietii asupra mortii, a luminii asupra intunericului. Lumina pe care o purtam in maini este una mantuitoare, intrucat izvorul ei este Trupul jertfit si inviat al Domnului Hristos.

Citește si: 10 locuri superbe din România în care să îți petreci mini vacanța de 1 decembrie

Simbolistica oualor de Pasti o gasim inainte de nasterea lui Hristos, in timpuri stravechi. Oul era oferit in dar deoarece era considerat un simbol al echilibrului, creatiei, fecunditatii, un simbol al vietii si al reinnoirii naturii. Obiceiul vopsirii oualor exista inca de la chinezi cu doua mii de ani inainte de Hristos.

Printre obiceiurile pascale de la noi se numara si incondeiatul oualor. Spre deosebire de alte tari ale Europei, unde acest obicei s-a restrans sau a disparut de tot, la romani s-a pastrat, ajungand pana la rangul de arta, atat prin tehnica, materiale, cat si prin simbolistica si desavarsirea realizarii. In cultura populara, ouale se inrosesc in joia din saptamana patimilor, cunoscuta si sub numele de Joia Mare.

Citește si: Un loc de vis: Eguisheim sau inima Franţei

Ouale rosii simbolizeaza mormantul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la Invierea sa. De aceea atunci cand se sparg ouale prin ciocnire se spune “Hristos a Inviat! Adevarat a Inviat!”. Aceste formule se folosesc ca forma de salut patruzeci de zile, pana la Inaltarea Domnului.

Culoarea rosie a oualor simbolizeaza sangele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mantuirea lumii.

Citește si: Buricul Pământului este în România. Legenda orasului Armenopolis

Ouale vopsite in alte culori reprezinta bucuria primaverii.

Ouale vopsite in negru simbolizeaza chinul si durerea pe care le-a suferit Hristos pe cruce.

Ciocnitul oualor semnifica sacrificiul divinitatii primordiale (al Mantuitorului) si se face dupa anumite reguli: persoana mai in varsta ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de persoana mai tanara, in timp ce rosteste formula „Hristos a Inviat!“, la care i se raspunde „Adevarat a Inviat!“

Citește si: In Romania: satul unic in lume, cu un drum de 10 km de… marmura

Mielul – obiceiul de a sacrifica miei de Pasti este unul foarte vechi. Pastele este o sarbatoare care se intalneste atat la evrei, cat si la crestini. Mielul jertfit si mancat de evrei era o prefigurare a Mielului lui Dumnezeu care ridica pacatele lumii si se oferea ca hrana pentru viata vesnica. Pentru crestini, mielul este simbolul Domnului Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru mantuirea lumii si care a murit pe cruce (ca un miel nevinovat).

Iepurasul este un vechi simbol german care isi are originea in vremuri indepartate, in care aveau loc festivalurile pagane. Iepurele, cel mai fertil animal, era un simbol al renasterii intregii naturi in aceasta perioada a primaverii. Asadar, iepurasul era asociat cu ideea de fertilitate si primavara.

Citește si: Destinatii turistice de Pasti in Romania

Prima aparitie a iepurasului ca simbol al Pastelui a avut loc in Germania, fiind mentionat in scrieri in jurul anului 1.500. Doua secole mai tarziu, tot in Germania, au aparut primii iepurasi comestibili, facuti din aluat si zahar.

Sursa foto: www.pinterest.com

 

Loading...

Comentarii

Newsletter