Provocarea unei civilizatii spectaculoase

28 ianuarie 2011 , 664 afisari

Anul trecut, populatia tarii atingea cifra de 22,3 milioane de locuitori.

Suprafata tarii este de 7, 692 mii de km patrati iar engleza este limba oficiala.
Capitala Canberra a primit statutul oficial in 1908.

Numele sau provine din limba aborigenilor, „kanberry” insemnand „loc de intalnire".

Aici se afla sediul Guvernului, Parlamentului, Inaltei Curti de Justitie si al mai multor departamente si agentii guvernamentale.

Povestea sa este una inedita, a fost construit cu un scop précis, acela de a fi capitala, cu toate facilitatile necesare. Proiectul orasului este semnat de arhitectii Walter Burley Griffin si Marion Mahony Griffin din Chicago. Metropola a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa dupa cel de-al doiela razboi mondial.

Impresionanta diversitate culturala a tarii este deopotriva influentata de apropierea de Asia cat si de interactiunea dintre specificul fiecarei natii care a sosit aici. Noul si vechiul s-au impletit armonios, rezultanta fiind una care ne impresioneaza si ne atrage spre a o cunoaste mai bine.

Stilul de viata australian se bazeaza pe un extraordinar respect pentru valori comune, de toleranta, egalitate, democratie si sustinere a demnitatii si drepturilor umane.

Credintele, obiceiurile si traditiile, libera exprimare sunt sustinute de fiecare individ.

Este destul de greu de definit imaginea australianului, tocmai datorita diversitatii culturale. Daca vom interactiona cu ei, vom avea sansa de a intalni oameni deschisi, comunicativi, interesati sa afle lucruri noi.

Este demn de retinut ca, desi cea oficiala este engleza, in Australia se vorbesc peste 200 de limbi. Cele mai des intalnite sunt italiana, greaca, araba sau vietnameza.

Din punct de vedere religios, predomina crestinismul, dar fiind vorba despre o societate libera si toleranta, fiecare isi alege convingerea si valorile spirituale.

Poate ca domeniul artistic este cel care reflecta cel mai bine amplul aspect al diversitatii culturale. Atat traditiile indigenilor cat si bogatul bagaj de influente aduse de fiecare individ, muzica, picture, folclorul sau armonizat intr-o imagine spectaculoasa. Statisticile vorbesc despre un popor deschis catre orice forma de manifestare artistica.

Aproximativ 90% din populatia adulta participa la evenimente culturale in fiecare an. 70% prefera cinemaurile, urmeaza in ordiena preferintelor concerte de muzica populara, galerii si muzee, opera, teatrul, spectacolele de dans si muzica clasica.

Operele scriitorilor australieni au cunoscut un success notabil, fiind traduse in mai multe limbi de circulatie internationala. In 1973 romancierul Patrick White a primit premiul nobel pentru literatura.

Pictura, artele vizuale sunt reprezentate cu succes, ocupand un loc important in preferintele publicului.

Curentele suprarealiste reprezentate de Sidney Nolan, Arthur Boyd sau Albert Tucker sau scoala Heidleberg din Victoria se alatura manifestarilor atat de originale ale aborigenilor intr-un mix incantator.

Loading...

Comentarii

Newsletter