Poftiti la masa!

28 ianuarie 2011 , 937 afisari

Poate parea greu de crezut dar Australia, desi se mandreste cu una dintre bucatariile cele mai bogate si diverse din lume, nu are cu adevarat un fel tipic de mancare. Pentru a da o dimensiune exacta a acestui fenomen trebuie sa analizam cele trei directii mari, influenta britanica predominanta, aromele si ingredientele din putinul ramas al bucatariei de tip aborigen si retetele de tip asiatic. Constituindus-e ca o veritabila forma de cultura, gastronomia se desfasoara pe multiplele fatete ale ale continentului australian.

Modul de viata al aborigenilor a insemnat o permanenta cautare a surselor de hrana si apa.

Bush Tucker se bazeaza pe radacini, fructe, carne de peste, cangur sau emu in mare parte, dar exista si anumite soparle sau insecte. Flora si fauna variata sunt o inepuizabila sursa de hrana.

Tehnicile de preparare sunt de multe ori destul de complicate, fapt datorat nevoii de neutralizare a veninurilor sau a toxinelor.

Evolutia bucatariei moderne australiene este strans legata de dezvoltarea intregii societati din perspectiva istorica. Colonizarea britanica a importat si obiceiuri din vechiul continent. De la cresterea animalelor la agricultura, intreg procesul a implicat si diversificare unui stil de viata.

Traditia britanica se pastreaza si azi in casele australiene, in restaurante si in sistemul de fast-food si catering.

In marile orase exista numeroaserestaurante renumite pentru haute cuisine, fusion, sau  nouvelle cuisine.

Maggie Beer, Jean-Paul Bruneteau, Gabriel Gaté, kylie kwong, Gary Jones sau Tetsuya wakuda sunt cativa dintre cei mai faimosi chefi din Australia.

Bucataria regionala foloseste ingrediente care cresc in fiecare zona.

De exemplu in partea de sud , in special in Barossa Valley se simte influenta germana si italiana.

Se folosesc tehnici de coacere diverse si de afumare. Aici sunt apreciate mancarurile din pui, iepure sau mixuri de carne. Carnati, placinte, paine coapta, muraturi, uleiuri de masline, fructe uscate sau renumita branza de Barossa sunt adevarate delicatese.

Daca influenta britanica si irlandeza a fost predominanta pana la un moment dat, in ultimul timp se simte pregnant aparitia bucatariilor chinenesti, vietnameze, japoneze, tailandeze, indiene sau malaeziene.

Bucataria mediteraneana castiga teren, fiind foarte apreciate si retetele libaneze sau turcesti.

Pe scurt, fiecare doritor de experiente culinare inedite se afla in fata unei alegeri dificile, datorita multitudinii de optiuni.

Secolul XXI aduce cu el fenomenul globalizarii, a metodelor de preparare si a obiceiurilor din intreaga lume.

Micul dejun seama cu cel european, in zonele calde este unul mai lejer, dar in sezonul rece se servesc si renumitul porridge sau cel clasic englezesc.

Influentele entice se simt si la acest nivel, fiind folosite feluri de mancare din culture variate.
Cina este masa importanta pentru marea majoritate a australienilor si se desfasoara in familie,  de obicei acasa. Vinurile australiene sunt recunoscute si apreciate la nivel mondial. Aromate,  pline de personalitate, aici vom gasi deopotriva vinuri albe sau rosii, spumant sau dulci, de  desert.
In 2005 Australia ocupa locul 6 in lume, in topul producatorilor de vinuri.
Alte bauturi des intalnite sunt berea si romul de melasa.

Loading...

Comentarii

Newsletter