O destinatie spectaculoasa si eleganta

28 iulie 2010 , 400 afisari

Puteti ajunge acolo cu avionul (la Zürich, Geneva, St. Gallen-Altenrhein, Lugano, Basel sau Berna), cu trenul sau masina. Calatoria cu trenul trebuie sa fie in mod special spectaculoasa datorita peisajelor si multitudinii tunelurilor care strapung muntii elvetieni. De exemplu tunelul Gotthard a fost inaugurat in 1882 si era la vremea aceea cea mai usoara cale de a traversa Alpii dintre Italia si Europa de Vest.

In prezent se construieste Noua Cale Ferata Transversala Alpina (NEAT) care urmeaza sa usureze si mai mult transportul dintre Europa de nord si cea de sud. Finalizarea ei e asteptata in jurul anului 2015. Mersul cu trenul este preferabil celui in autoturism si datorita aglomeratiei de pe autostrazile elvetiene. Nu uitati atunci cand calatoriti prin Elvetia ca aceasta tara este un punct important de trecere intre nord si sud, intre est si vest si e foarte probabil ca in weekend sau in perioada vacantelor sa aveti aceeasi idee geniala ca multe ale zeci de mii de turisti: aceea de a traversa tara cu masina.

In ceea ce priveste mancarea desigur ca si la ei se aplica zicala romaneasca: cate bordeie atatea obicee. Probabil fiecare canton sau comuna mai mare se lauda cu o mancare deosebita facuta numai si numai acolo. Pot insa sa va atrag atentia asupra ofertei variate de produse bio, asupra ciocolatei de calitate - toate micile orase au ,,Chocolatiers’’ care prepara specialitati dupa propriile retete - si asupra branzeturilor excelente, multe din ele absente de pe piata romaneasca (noi am auzit cu siguranta de branza Emmentaler desi nu toate variantele din comert sunt de provenienta elvetiana).

Daca tot vorbim despre branza, unul din felurile de mancare traditionale apreciate aici este crema de branza fondue – un amestec rafinat de branzeturi topite, care se mananca calde cu paine. Secretul unui fondue reusit sta in amestecul inspirat al branzeturilor, desigur o tehnica locala pe care ma tem ca n-o v-om afla prea curand.

In restaurantele elvetiene veti intalni si multe produse din bucataria italiana cu care sunteti obisnuiti deja: paste si pizza. Cat despre vinurile elvetiene eh, se spune ca felul in care sunt facute e unul dintre cele mai bine pastrate secrete din tara.

Loading...

Comentarii

Newsletter