Credinte, traditii si obiceiuri de Paste. Partea a II-a

31 martie 2015 , 1393 afisari

Dincolo de semnificatia strict religioasa, Pastele este asociat cu nenumarate obiceiuri si credinte care se transmit din generatie in generatie, sporind farmecul si frumusestea acestei sarbatori an de an.

Noaptea de Inviere

Invierea este privita ca o sarbatoare a luminii. Seara tarziu, cand oamenii ajung la slujba Invierii, aprind lumanari la mormintele rudelor moarte. In Bucovina exista obiceiul ca in noaptea Invierii sa se lase luminile aprinse in toata casa si in curte, in cinstea luminii pe care a adus-o Hristos in lume, prin Invierea Sa.

Romanii atribuie puteri deosebite si lumanarii cu care merg la Inviere. Aceasta este pastrata mai multi ani si aprinsa atunci cand e grindina, furtuna sau cand sunt alte primejdii.

In unele zone, cum ar fi Moldova sau Bucovina, la miezul noptii (cand se crede ca s-a deschis mormantul si a inviat Hristos) se aud impuscaturi si pocnituri. Se considera ca acest lucru se face pentru a alunga spiritele rele.

Din noaptea Invierii forma de salut devine „Hristos a Inviat!“ la care se raspunde cu „Adevarat a Inviat!“, salut care se pastreaza pana la Inaltarea Domnului (ca un mod de marturisire a Invierii si a credintei crestine).

 

Loading...

Comentarii

Newsletter