3 octombrie ziua nationala

28 septembrie 2010 , 1581 afisari

Un moment important in istoria tarii, aceasta data are si o incarcatura emotionala. Unificarea inseamna regasirea unui popor, a oamenilor, a locurilor ce vibreaza o cultura comuna. Simboluri care au construit o civilizatie, arta, istorie, amintiri si idealuri, toate construiesc valoarea zilei de 3 octombrie.

Atat in Germania cat si in intreaga lume la aceasta data au loc petreceri in aer liber, o impresionantaetalare a produselor traditionale, muzica, nelipsita si faimoasa bere. Atmosfera este una vesela, plinade emotie si energii positive.

Anul acesta, orasul liber hanseatic Bremen va fi gazda manifestarilor organizate cu acest prilej in zilele de 2 si 3 octombrie. 2010 este un an important, se sarbatoresc 20 de ani de la Unificarea Germaniei. Ne-am obisnuit sane gandim la caderea Zidului Berlinului, ca la disparitia unui simbol al durerii, al izolarii de lumea libera. Insa acest moment reprezinta mai mult si are o istorie aparte.

Evenimentele care l-au precedat construiesc un punct de mare incarcatura emotionala. Multi dintre noi le-am urmarit cu infrigurare, visele deveneau realitate. A fost un moment de speranta iar bucuria celor care escaladau zidul, felul in care istoria l-a demolat reprezinta chiar modelul libertatii si al mandriei unui popor nobil.

Reunificarea a fost un proces rapid, din care merita sa amintim cativa pasi.

In perioada precedenta acestei date au avut loc numeroase framantari.

La 18 octombrie 1989 Erich Honeker, seful statului si al partidului est german isi da demisia. Mii de cetateni din RDG asalteaza punctele de trecere a frontierei, iar pe 19 decembrie Cancelarul Federal Helmut Kohl soseste in prima sa vizitaoficialain RDG. Este primit cu foarte mult entuziasm din partea multimilor.

Anul urmator au loc numeroase evenimente, procesul de reunificare fiind unul destul de rapid. In 1990 au loc alegeri libere in RDG, se desfiinteaza controlul la granita dintre cele doua teritorii si intra in vigoare uniunea monetara. Tot in acesta perioada RDG paraseste Pactul de la Varsovia.

La 1 octombrie Germania isi dobandeste deplina suveranitate, iar la 3 octombrie multimile sarbatoresc unificarea Germaniei pe strazile fiecarui oras.

In fiecare an au loc numeroase manifestari atat la nivel oficial dar si sarbatori in familie. Focuri de artificii, parade gastronomice, intreceri sportive, fast si sarbatoare descriu atmosfera acestei zile. Este o sarbatoare care marcheazanotiunea de libertate, de reuniune a oamenilor din aceeasi familie, a dreptului de a alege.

Das Lies der Deutschen (Cantecul germanilor) este imnul național al Germaniei. Istoria sa este una interesanta, chiar romantica. Versurile au fost scrise  in 1841 de catre August Heinrich Hoffmann von Fallersleben. Muzica ii apartine lui Franz Joseph Haydn. De fapt melodia a fost compusain 1797, ca parte dintr-un cvartet de coarde.

Statutul de imn national il primeste in 1922. Chiar dacadupacel de-al doilea razboi mondial el a fost interzis, redevine in 1952 imn național.

Dupa reunificarea din 1990 a fost adoptat ca imnul Germaniei reunite.

 

Loading...

Comentarii

Newsletter