1 august – ziua Elvetiei

28 iulie 2010 , 902 afisari

De mult nu mi-am acordat un minut de reflectie asupra acestei teme ... si iata ca acum, cand trebuie sa scriu despre ziua nationala a confederatiei helvetice ma gandesc ca ei chiar au multe de sarbatori.

Ce este democratia directa?

De pilda ... democratia directa, un concept de care cei mai multi romani nici n-au auzit vreodata. Ce inseamna asta? Statul federal are 3 nivele politice: confederatia, 26 de cantoane si 6 semicantoane precum si circa 2700 de comune. Cantoanele si comunele sunt in mare masura autonome. Astfel, fiecare canton are o constitutie proprie, legi proprii, un parlament precum si instante de judecata proprii. Multe decizii politice sunt de competenta cantoanelor sau a comunelor.

Aceasta organizare descentralizata a sarcinilor statale ca si aspiratia de a le rezolva la un nivel cat mai inferior posibil (principiul subsidiaritatii) isi au originea in inceputurile statului federal. Tocmai aceasta organizare, cu concentrare la baza deosebeste confederatia helvetica de tot restul lumii. Aici, poporul are intr-adevar puterea si cateva parghi sanatoase pentru a o controla.

Democratia directa inseamna de fapt ca toti cetatenii cu drept de vot pot solicita prin intermediul unei initiative populare schimbarea constitutiei. In acest scop ei trebuie sa adune intr-o perioada de 18 luni 100 000 de semnaturi. Daca semnaturile au fost adunate, initiativa este supusa populatiei cu drept de vot. In cazul in care cetatenii sunt impotriva unei legi adoptate de parlament, persoanele cu drept de vot pot solicita cu ajutorul unui numar de 50 000 de semnaturi si in termen de 100 de zile organizarea unui plebiscit (referendum facultativ). Consiliul Federal este guvernul tarii, si conduce aparatul administrativ federal, avand atributiile unui sef de stat.

Consiliul Federal este un corp colegial format din sapte membri alesi pentru un mandat de patru ani de catre Adunarea Federala, care supervizeaza activitatea Consiliului. Presedintele Confederatiei este ales din cei sapte membri, traditional prin rotatie, pentru un mandat de cate un an, pentru a prezida sedintele guvernului si pentru a indeplini functiile reprezentative in relatiile internationale. Cu toate acestea, presedintele este doar un primus inter pares fara puteri suplimentare, ramanand si seful unui departament din administratie.

In fond, diferenta fata de alte democratii este ca, in Elvetia, totul s-a construit in jurul micilor comunitati, a taranilor liberi si asociatiilor urbane, rezultand un sistem cu greutatea la baza, foarte echilibrat si care influenteaza de fapt toata activitatea politica mentinand-o intotdeauna cu picioarele pe pamant.

In incheiere ...

Elvetia este o tara de la care avem multe, foarte multe de invatat. Saraca in resurse naturale, amplasata intr-un loc nerodnic si poate intr-un fel neprielnic, fara iesire la mare, a reusit prin perseverenta si perfectionism sa intreaca multe alte state mai mari si mai bogate. Reuneste intre granitele sale oameni foarte diferiti care nici macar nu vorbesc aceeasi limba, n-au aceleasi obiceiuri si nici aceleasi traditii.

In ciuda atator diferente, este o tara pacifista, linistita, care si-a construit un renume din neutralitatea ei. Este o liniste, un nivel de trai si un fel de viata la care am inceput sa visam si noi din ce in ce mai mult dar, fara inca a sti cum sa le atingem. Dar nu e timpul pierdut, nu?

Loading...

Comentarii

Newsletter