Iti plac motivele florale? Trebuie sa vezi Zalipie.

12 noiembrie 2014 , 2603 afisari

Considerat, pe buna dreptate, cel mai frumos sat din Polonia, Zalipie are ceva aparte: toate casele, chiar si micile casute pentru animale, sunt pictate in culori vibrante.

Zalipie, un sat mic si vechi din sud-estul Poloniei, reprezinta una dintre atractiile turistice de top ale tarii. Si asta nu pentru ca are hoteluri de cinci stele sau constructii spectaculoase, ci, dimpotriva, pentru ca se compune din casute mici din lemn acoperite cu picturi in forma de flori.

Aceasta traditie a luat nastere in urma cu mai bine de un secol, cand fiecare femeie din Zalipie a inceput sa picteze propria casa cu motive florale, initial din dorinta de a acoperi unele defecte particulare ale acesteia. Cum nu aveau echipamente profesionale, gospodinele isi confectionau pensulele din parul de la cozile animalelor, iar vopseaua si-o faceau din grasimi si coloranti naturali. Astfel, s-a instalat un obicei ca fiecare femeie sa vopseasca/revopseaca propria casa, in fiecare an, imediat dupa sarbatoarea Corpus Christi (inainte de inceperea muncilor agricole).

Obiceiul de a picta casele s-a transmis de la o generatie la alta. Ba mai mult, femeile au gasit surse de inspiratie in natura si in folclorul local, astfel ca picturile lor au devenit mai mari si mai colorate.

Se spune ca una dintre localnice, pe nume Felicja Curylowa (1904 – 1974), a devenit aproape obsedata de acest obicei, prin urmare, a pictat fiecare suprafata a casei sale, compusa din trei camere. Dupa moartea ei, simpatica locuinta a fost transformata in muzeu, reprezentand o adevarata sursa de inspiratie pentru turisti.

In prezent, Zalipie este considerat unul dintre cele mai pitoresti sate din Polonia. Dar, in ciuda frumusetii si traditiei sale unice, nu este suficient de cunoscut in lume.

Loading...

Comentarii

Newsletter