Studiu: mancarea fast-food provoaca depresie!

06 noiembrie 2012 , 650 afisari

La acest studiu au participat peste 12.000 de voluntari, ale caror regimuri alimentare si stiluri de viata au fost atent monitorizate timp de sase ani.

Autorii studiului au constatat cu aceasta ocazie ca uleiul de masline – bogat in acizi grasi mononesaturati (omega 9) si folosit pe scara larga in bucataria mediteraneana -, ca si alte uleiuri vegetale si carnea grasa de peste contin anumite grasimi nesaturate care determina o scadere a riscului de declansare a maladiilor mintale.

La inceputul studiului, niciunul dintre voluntari nu suferea de depresie. La sfarsitul studiului, 657 dintre ei au prezentat simptome depresive.

Cercetatorii spanioli au constatat ca voluntarii care au consumat acizi grasi trans si grasimi saturate prezinta un risc de depresie cu 48% mai mare in comparatie cu voluntarii care nu consumau alimente ce contin acele tipuri de grasimi.

“Cu cat era mai mare cantitatea de grasimi trans asimilate, cu atat efectele asupra sanatatii mintale erau mai severe”, a declarat medicul Almudena Sanchez-Villegas, profesor la Universitatea Las Palmas de Gran Canaria din Spania, principalul autor al studiului.

Cercetatoarea spaniola a tinut sa precizeze ca studiul ei a fost realizat pe un grup de populatie care consuma cantitati relativ scazute de acizi grasi trans, ce reprezenta in medie doar 0,4% din totalul caloric al alimentelor ingerate. Acest procent ajunge insa la 2,5% in tari precum Statele Unite ale Americii.

“Cu toate acestea, am constatat o crestere cu aproape 50% a riscului de depresie la acele persoane”, a declarat Sanchez-Villegas. “Am descoperit ca acizii grasi nesaturati in general si uleiul de masline in special contribuie la scaderea riscului de declansare a depresiei”, a adaugat cercetatoarea spaniola.

Rezultatele acestui studiu par sa confirme ipoteza potrivit careia locuitorii tarilor din Europa de Nord sufera mult mai frecvent de depresie decat cei din sud, unde regimul mediteranean este dominant. Luminozitatea mai slaba din nordul Europei reprezinta si ea un factor ce contribuie la instalarea depresiei.

Un alt studiu, publicat in American Journal of Psychiatry in ianuarie 2010, care a analizat sanatatea mintala si regimul alimentar urmat de 1.046 de femei, atent monitorizate timp de peste 10 ani, a reliefat faptul ca acele voluntare care urmau un regim de tip occidental – bogat in hamburgeri, paine alba, pizza, chipsuri si alimente bogate in zahar – prezentau un risc de depresie mai mare cu 50%.

Cercetatorii spanioli au precizat ca incidenta depresiei a crescut in ultimii ani pe mapamond, aceasta maladie afectand in zilele noastre peste 150 de milioane de persoane.

Studiul spaniol a fost publicat in revista stiintifica americana PLoS One, editata de Public Library of Science.

Sursa: www.modista.ro

Loading...

Comentarii

Newsletter