Conditii de pastrare a vinului

08 noiembrie 2011 , 1087 afisari

Temperatura

Daca vinul este pastrat in balcon sau in camera de zi, diferentele de temperatura de aici ii pot dauna. Temperatura din interiorul cramei trebuie sa fie constanta, intre 10°C si 12°C, dar si variatiile de la 8°C la 14 °C nu vor dauna vinului. In schimb, variatiile mari si bruste de temperatura vor afecta calitatea acestuia. La mai putin de 8°C vinul isi pierde din aciditatea normala, iar la o temperatura mai mare de 14°C procesul de “imbatranire” a vinului este grabit, ceea ce va duce la degradarea sa pana la otetire.

Pentru mentinerea unei temperaturi constante, este bine ca peretii cramei sa fie protejati cu diferite materiale termoizolante.

Lumina.

Vinul se pastreaza in locuri ferite de lumina, intunericul fiind la fel de important ca temperatura. Prin radiatiile ultraviolete, lumina are un efect de agresiune asupra vinului, favorizand degradarea rapida a acestuia. In ceea ce priveste sursele de lumina artificiala, sunt recomandate cele cu infrarosii.

Improspatarea constanta a aerului este un factor important in pastrarea vinurilor de calitate superioara. Crama trebuie aerisita in mod constant, dar ferita de curenti puternici de aer.

Umiditatea.

Este foarte importanta pastrarea unei umiditati specifice, pentru ca dopurile de pluta sa-si pastreze proprietatile de etanseitate. Se recomanda ca procentul de umiditate sa fie peste 70%, dar limitele umiditatii optime sunt cuprinse intre 85 – 90%. Intr-o crama prea uscata au loc pierderi de vin prin evaporare, iar intr-una prea umeda se pot dezvolta mucegaiuri care pot imprima vinurilor mirosuri neplacute.

Loading...

Comentarii

Newsletter