Bronz frumos, piele sanatoasa

30 iulie 2010 , 529 afisari

De ani de zile dermatologii trag semnale de alarma in legatura cu actiunea nociva a razelor UV si sfatuiesc populatia sa recurga la produsele cu protectie solara pentru un bronz sanatos. Dar, in fata unui raft plin cu astfel de lotiuni, alegerea celei perfecte se dovedeste a fi foarte dificila. Exista cateva reguli de aur care trebuie respectate pentru obtinerea unui bronz perfect si sanatos. Printre acestea se numara intervalul orar in care se poate face expunerea la soare, utilizarea lotiunilor adaptate tipurilor de piele. Indicat ar fi ca, inainte de expunerea la soare, sa fie consultat un medic dermatolog care va face o determinare a tipului de piele si va recomanda ce fel de factor de protectie trebuie sa aiba crema pentru plaja. Iata cateva sfaturi primite din partea dermatologului Sebastian Pop, medic in cadrul clinicii “e-dermatologie”.

R: Utilizarea produselor de protectie solara este obligatorie pentru toate persoanele, indiferent de tipul de piele?

Sebastian Pop: indiferent de tipul de piele, persoanele care se expun direct radiatiei ultraviolete trebuie sa aplice o crema/lotiune de protectie solara cu un factor corespunzator. Atat razele ultraviolete de tip a, prezente tot anul, cat si cele de tip B, prezente mai ales vara, sunt responsabile de formarea cancerelor de piele, pe langa alte efecte cunoscute, precum imbatranirea prematura a pielii, tulburari de pigmentare sau degradarea barierei naturale de protectie a pielii.

Trebuie sa intelegem ca aplicarea protectiei solare si evitarea expunerii directe a pielii la radiatia ultravioleta nu reprezinta un moft sau o tendinta a modei actuale, ci o masura preventiva, poate singura capabila sa ne protejeze de efectele soarelui pe termenlung.

R: Modul de utilizare a acestor produse depinde, si el, de tipul de piele? care ar fi frecventa cu care ar trebui sa folosim crema intr- o zi de plaja?

S.P.: Cand aplicam o crema de protectie exista mai multi factori de care trebuie sa tinem cont. Unul ar fi ca nu trebuie sa facem economie nici la pretul cremei, pentru ca de multe ori o crema ieftina nu ofera protectie suficienta si poate irita pielea,si nici la cantitate. mai precis, trebuie sa aplicam cam 1,5-2 lingurite de crema pentru o suprafata de marimea unei coli de hartie. Crema se va aplica intai dimineata, inainte de a iesi din casa, apoi la intervale de una-doua ore, in functie de piele si de activitatea noastra (efort fizic, baie in mare etc.). Factorul minim de protectie pentru o piele care se bronzeaza direct (care se bronzeaza repede, fara a se inrosi - n.n.) este 10 inainte de plaja, iar pentru o piele care nu se bronzeaza niciodata, doar se inroseste, este 50+.

R: Cum alegem cel mai potrivit produs pentru noi? ce cautam de fapt?

S.P.: cand cumparam o crema de protectie trebuie sa ne orientam spre produse testate dermatologic - ideal ar fi sa fie cumparate din farmacii - care sa ofere o protectie cat mai mare impotriva UVB si o foarte buna protectie impotriva UVa. Adica ingredientele sa contina o protectie fizica impotriva ultravioletelor, cu oxid de titan sau oxid de zinc. chiar daca acestea sunt uneori mai greu de aplicat si pot lasa o pelicula deschisa la culoare pe piele, substantele nu sunt toxice pentru piele, nu se absorb, ci reflecta radiatia solara si acopera un interval extrem de larg al spectrului UV.

Comentarii

Newsletter