Cum intretinem mobilierul din lemn?

15 august 2011 , 2818 afisari

Intretinerea mobilierului din lemn se face cu solutii si sprayuri speciale. Lichidele varsate se indeparteaza imediat cu o laveta sau carpa din bumbac, prin absorbtie, si nu prin stergere. Altfel, apa lasata o perioada indelungata, se va transforma in pete inestetice. Cand cumparati un produs de curatat, cititi cu atentie eticheta, pentru a fi siguri ca se adreseaza mobilei din lemn.

Exista mai multe tipuri de solutii de intretinere a mobilei: pe baza de silicon, ceruri si luciuri (polish). Evitati-le pe cele pe baza de silicon, chiar daca au un grad de stralucire mai ridicat. Siliconul creeaza o bariera care nu va mai accepta ulterior alte baituri sau lacuri. Ceara trebuie utilizata intr-un strat foarte subtire si doar daca mobilierul are finisaj ceruit. Acumularea excesiva de ceara poate atrage murdarie, fum etc., rezultand pete si dungi. Polish-urile contin detergenti, emulsificatori  si uleiuri minerale. Detergentii curata mizeria de pe mobila, iar uleiurile minerale actioneaza ca o bariera pentru praf si umiditate (care pot deteriora finisajul).

Mobilierul vechi

Pentru curatarea mobilei din lemn de mahon se poate folosi un burete umezit cu apa, in care s-a pus in prealabil otet. Se sterge repede cu o carpa moale pentru a inlatura urmele de apa. Dupa ce suprafata se usuca, se aplica un strat subtire de ceara alba, apoi mobila se lustruieste cu o carpa. Pamatufurile din pene de strut sunt indicate pentru stergerea prafului deoarece nu zgarie suprafetele.

Sfaturi:

- Ceara nu trebuie aplicata pe mobila lustruita pentru ca atrage mai usor praful.
- Solutiile pentru curatat geamuri nu trebuie aplicate pe mobila lustruita deoarece amoniacul pe care acestea il contin, distruge luciul.
- Nu asezati mobila din lemn in preajma surselor de caldura: calorifere, radiatoare, seminee, sobe!
- Mobila din lemn masiv nu trebuie sa fie expusa la soare. Se pot trage draperiile pentru a o proteja.
- Nu esezati vase calde direct pe masa sau pe mobila neprotejata.

Temperatura. Un aspect important, dar la care ne gandim mai putin este temperatura din incapere. Lemnul este sensibil la conditiile din mediul ambiant. Temperatura optima din incapere ar trebui sa fie cuprinsa intre 15 si 25 de grade C, cu o umiditate relativa a aerului de 40-60%. Daca aerul este prea umed, lemnul va absoarbe excesul de umiditate din casa.

Loading...

Comentarii

Newsletter