Descoperiţi secretele condimentelor

09 noiembrie 2016 , 811 afisari

Condimentele şi mirodeniile sunt produse vegetale utilizate în preparatele culinare şi băuturile aromatizante. Timp de mii de ani, acestea au fost folosite în pregătirea şi conservarea alimentelor şi, de la o cultură la alta, au căpătat valenţe de echilibrare energetică (vezi macrobiotica, ayurveda etc.).

Text: Marilena Oprişanu – chef dietetician şi nutriţionist holistic

Fiecare gospodină are nevoie de un dulap bine aprovizionat cu tot felul de condimente, indiferent de experienţa sa culinară. Cele mai multe persoane adaugă la întâmplare condimentele, fără să ţină cont de proprietăţile lor, de felul cum se potenţează sau se anulează. Trebuie să ştim că, de multe ori, aceste ingrediente aduc beneficii sănătăţii, ca să nu mai vorbim de faptul că îmbunătăţesc gustul preparatelor. Problema constă în faptul că, la noi în ţară, cele mai multe condimente se găsesc pe rafturile magazinelor şi, din cauza faptului că stau o perioadă foarte lungă acolo, îşi pierd valoarea nutritivă. În general, boabele le putem măcina acasă, cu o râşniţă de cafea sau într-un mojar. Vom vedea că acest detaliu va face diferenţa atunci când vom adăuga un mix de condimente preparat chiar de noi. Recomand evitarea achiziţionării amestecurilor gata râşnite, păstrarea acestor ingrediente în recipiente adecvate şi cumpărarea unor cantităţi mici.
Toate mirodeniile provin din plante, flori, fructe, seminţe, frunze, scoarţă şi rădăcini şi oferă o multitudine de beneficii: îmbunătăţesc gustul mâncărurilor şi ajută la conservarea lor pentru perioade mai lungi, au proprietăţi antibacteriene şi antivirale, iar multe dintre ele sunt bogate în vitamina B şi minerale.

Citește si: Rețetă de Paște: pulpă de miel cu legume

Care sunt cele mai puternice şi sănătoase condimente găsiţi în revista Casa Mea noiembrie 2016. 

Loading...

Comentarii

Newsletter