Sarmale in dovleac

03 octombrie 2012 , 588 afisari
Ingrediente:
• 500 de grame de carne de porc grasa 
• 500 de grame de carne de vita 
• 200 de grame de slaninuta afumata (taiata felii) 
• 2 verze murate 
• 2 linguri zdravene de untura de porc 
• 1 cana de orez 
• 3 cepe 
• 2 ardei grasi 
• 1 ou 
• 1 lingura boia de ardei dulce (optional, pentru gusturi ardelenesti) 
• 1 lingurita de chimen macinat 
• 2 linguri cimbru uscat 
• 3 rosii • 5 linguri pasta de tomate 
• sare 
• piper 


Preparare:

Daca folositi o oala de lut, si bine ar fi sa o faceti, pregatiti oala corespunzator. Inainte de folosire, oala se scufunda pentru o jumatate de ora in apa rece.

Umplutura

  1. Taiati carnea de porc si cea de vita in bucați mari si tocati-o. Spalati orezul in cateva ape reci. Scurgeti-l.
  2. Curatati cepele, indepartati cotorul cu seminte al ardeiilor. Tocati ceapa si ardeii marunt.
  3. Topiti untura intr-o cratita adanca (sa incapa toata umplutura).
  4. Adaugati ceapa si ardeiul tocat si sotati-le pana se inmoaie.
  5. Adaugati orezul si amestecati-l bine pana devine translucid.
  6. Adaugati chimenul macinat, boiaua de ardei si rumeniti-le usor cu ceapa, orezul si ardeii.
  7. Luati cratita de pe foc si adaugati carnea tocata. Amestecati bine compozitia, incorporati o lingura de cimbru, asezonati cu sare si piper.
  8. Dupa ce amestecul s-a racit, incorporati oul.

Constructia

  1. Tocati o farfurie de varza din frunzele mai groase. Decojiti si tocati rosiile.
  2. Asezati un pat  de varza fin tocata  pe fundul dovleacului.
  3. Adaugati si cateva feliute de slaninuta.
  4. Asezati cate o foaie de varza in palma deschisa, puneti cate o lingura de umplutura si rulati: rasuciti pentru a obtine niste rulouri, pe care le inchideti la capete ulterior, introducand capetele dinspre exterior spre interior.
  5. “Claditi” sarmalele in oala, in straturi succesive, intercalate pe alocuri cu rosii tocate si felii de slaninuta pe margine.
  6. Dupa ce ati terminat, acoperiti sarmalele cu restul de varza tocata, rosii tocate, bucatele de slanina si o lingura de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguta).

Fierberea

  1. Porniti cuptorul .
  2. Introduceti dovleacul la cuptor.
  3. Fierbeti sarmalele timp de vreo 4 ore.
  4. Opriti focul si lasati oala sa  se raceasca cateva ore.
  5. Scoateti oala si introduceti-o la rece, intr-o camara sau pivnita sapata in pamant si lasati-o sa se odihneasca pana a doua zi.

Cele mai bune sarmale sunt cele de a doua zi (consumate la o zi dupa fierbere), reincalzite.
Sarmalele servesc fierbinti, cu paine sau mamaliga, smantana grasa si ardei iute.

Loading...

Comentarii

Newsletter