Reteta de Craciun: sarmale cu varza murata

22 decembrie 2016 , 904 afisari

Doamna Aurelia Pop ne-a trimis o reteta traditionala de sarmale cu varza murata. Mai jos va dezvaluim ingredientele necesare si modul de preparare:

Citește si: Rețetă de Paște: pulpă de miel cu legume

Ingrediente

Umplutura:

1 kg de carne tocata de porc

sare, piper negru macinat, boia dulce (paprika) si cimbru uscat

Citește si: Deserturi din vremea copilăriei

Orez calit:

100 g de orez

1 lingura de ulei pentru calit orezul

Citește si: Cornuri in doua culori

1 si ½ ceapa tocata pentru calit cu orezul

In plus:

1 kg foi de varza (cantarite inainte de scoaterea nervurilor) cca. 50 de buc + cateva foi pentru tocat

Citește si: Pancakes cu banane

500 g de piept de porc sau costita de porc, crud sau afumat

½ ceapa tocata - pentru asezat pe fundul oalei

2 linguri de ulei - pentru asezat pe fundul oalei

Citește si: Sarmale in foi de varza murata

5-6 foi de varza acra tocate fidea pentru fundul oalei si de asezat deasupra sarmalelor

300 ml moare de varza pentru acreala

crengute de cimbru uscat

Citește si: Gogosi – reteta dobrogeana

Pentru servire:

smantana

paine proaspata                                                        

Citește si: Sarmale in foi de varza acra

Mod de preparare:

Condimentele tipice pe care le folosim la sarmale sunt sarea, piperul, cimbrul uscat si putina paprika (boia dulce). Pe langa sarmale mai punem in oala si bucatele de carne de porc mai grasa (piept sau costite).  Intr-o cratita am asezat 1/2 de ceapa tocata si o lingura de ulei si am calit-o la foc mediu (cu putina sare) pana a devenit translucida, fara sa se rumeneasca. Am adaugat in cratita si orezul (spalat in cateva ape) si l-am calit si pe acesta 2-3 minute, amestecand continuu ca sa nu se prinda. Am stins focul si am lasat cratita la racorit.

Am asezat carnea tocata de porc intr-un bol incapator si am asezonat-o cu sare, piper negru macinat, boia dulce si cimbru uscat. Am adaugat si orezul calit cu ceapa si am framantat bine compozitia. Adica mama a framantat-o cu mana si eu am pozat. Boiaua ii da culoare si gust.  Fiecare foaie de varza are o nervura centrala (mai groasa) care trebuie fie subtiata, fie scoasa de tot. Eu am preferat sa o elimin cu un cutit bine ascutit. Nu e nicio problema ca se taie foaia de varza pentru ca marginile ei vor fi rulate spre interiorul sarmalei si nu se pierde umplutura.

Am apropiat marginile foii de varza (de unde am scos nervura) si am asezat cate o lingurita de compozitie de carne tocata pe ea. Am rulat o tura cum se vede in imagini, apoi am inchis marginile laterale peste umplutura si am rulat pana la capat. Sarmalele mele au avut lungimi de cca 5 – 7 cm. 

Citește si: Braduti din biscuiti cu nuca

Pe fundul oalei a pus 2 linguri de ulei si restul de jumatate de ceapa tocata (cruda, fara sa o caleasca!)

Urmeaza un strat de varza tocata fasii (jumatate din cata a pregatit)

Stratul urmator este compus din bucatele de piept de porc (jumatate din cantitatea din reteta)

Citește si: Reţetă de Crăciun: friptură de porc la cuptor

In sfarsit vine randul primelor 25 de sarmale, asezate sub forma de raze, bine ingramadite unele langa altele

Din nou un strat de piept de porc (cealalta jumatate)

Urmeaza restul de 25 de sarmale

Citește si: Saramura de peste

Ultimul strat este compus din restul de varza tocata

A mai presarat putin cimbru uscat (sau crengute de cimbru, daca aveti)

Loading...

Comentarii

Newsletter